[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/12\/policija-slika-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/12\/100x73\/policija-slika-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/12\/policija-slika-1.jpg","size":"398.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Crna hronika - vijesti iz zemlje

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH

Registrovana su:

43 krivična djela i to:

– jedno nasilje u porodici;

– dva posjedovanja opojnih droga;

– dva ugrožavanja sigurnosti;

– dva oštećenja tuđe stvari;

– jedna prevara;

– 12 teških krađa;

– 10 krađa;

– 13 ostalih krivičnih djela;


27 narušavanja javnog reda i mira, u kojima su četiri lica zadobila lakše tjelesne povrede.

62 saobraćajne nezgode, u kojima je jedno lice zadobilo teške, 15 lica lakše tjelesne povrede, dok za jedno lice nije utvrđen stepen povreda.

17 lica je lišeno slobode, a 12 lica je zadržano.

 

Požar

Dana 10.07.2019.godine u 23.50 sati obaviještena je dežurna služba Treće PU da je u porodičnoj kući vl. R.K. iz Sarajeva, a u kojoj trenutno niko ne stanuje, lociranoj u ul. Muhameda Riđanovića, općina Novo Sarajevo, došlo do požara. Na mjesto događaja upućeni policijski službenici koji su potvrdili navode iz prijave, te ustanovili da je na prvom spratu kuće došlo do požara. Pripadnici PVB Kantona Sarajevo su 11.07.2019.godine u 00.20 sati lokalizovali požar. Povrijeđenih osoba nije bilo, a na objektu je pričinjena materijalna šteta. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj na licu mjesta su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, uz angažovanje sudskog vještaka PPZ struke. Izvršenim uviđajem je konstatovano da je do požara došlo paljevinom nepoznate tečnosti od strane NN izvršioca, u prostoriji kuhinje, na prvom spratu kuće. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju krivičnog djela iz člana 301. KZ F BiH (paljevina), te identifikaciji i pronalasku izvršioca.


Pronalazak beživotnih tjiela

Dana 11.07.2019.godine u 10.40 sati obaviještena je dežurna služba Treće PU da su u unutrašnjosti hotela „Alem“, lociranog u ul. Put mladih Muslimana, općina Novo Sarajevo, pronađena dva beživotna tijela. Na lice mjesta upućeni policijski službenici koji su potvrdili navode iz prijave, zatekavši u unutrašnjosti hotela, dva beživotna tijela (muško i žensko) sa vidnim povredama nanesenim vatrenim oružjem. Na mjestu događaja dežurni ljekar ZZHMP Kantona Sarajevo je konstatovao smrt dvije osobe, nastale najvjerovatnije dejstvom vatrenim oružjem. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, koji je izašao na lice mjesta i rukovodio uviđajnim radnjama, koje su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, uz angažovanje sudskog vještaka medicinske struke. Izvršenim uviđajnim radnjama konstatovano je da je u pomenutom događaju došlo do ubistva i samoubistva upotrebom vatrenog oružja, a okolnosti događaja će biti utvrđene naknadnim vještačenjima naloženim od strane postupajućeg tužioca. Beživotna tijela su, po naredbi tužioca, prevezena u prosekturu „Bare“, gdje će biti izvršena obdukcija. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju opisanog događaja.


Lišenje slobode F.M.

Dana 11.07.2019.godine u 18.50 sati policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 238. KZ F BiH (neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga), lišili slobode F.M. rođen 1987.godine iz Sarajeva. Policijski službenici su, na osnovu Naredbe Općinskog suda Sarajevo izvršili lični pretres lica F.M. i pretres stana koje navedeno lice koristi, te tom prilikom pronašli i uz potvrdu o oduzimanju predmeta, oduzeli: dva petića sa sadržajem suhe, zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, jeddan mobilni telefon i određenu sumu novca koja potiče od preprodaje droge. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a lice predato u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju ovog krivičnog djela.


Lišenje slobode R.Ć.

Dana 11.07.2019.godine u 21.30 sati policijski službenici Četvrte PU su, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 239. KZ F BiH (posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga), lišili slobode lice R.Ć. rođen 1997.godine iz Sarajeva. Naime, policijski službenici su pretresom kod pomenutog lica pronašli dvije pvc kesice sa sadržajem suhe, zeljaste materije koja svojim izgledom podsjeća na marihuanu. . O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a lice predato u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju ovog krivičnog djela.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!