[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/30\/crna-gora-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/30\/100x73\/crna-gora-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/30\/crna-gora-2.jpg","size":"60.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Crna Gora otvorila zadnje pregovaračko poglavlje

Crna Gora je u utorak otvorila zadnje preostalo poglavlje u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, i sada joj preostaje rad na zatvaranju poglavlja, kojih su trenutačno zatvorena samo tri.

Pristupni pregovori podijeljeni su u 35 poglavlja, ali se pregovora u njih 33. Crna Gora sada ima svih 33 poglavlja otvorena, ali je do sada zatvorila samo tri.

Zadnje pregovaračko poglavlje koje je u utorak otvoreno bilo je poglavlje 8 - Tržišno natjecanje.

Otvoreno je na konferenciji o pristupanju na kojoj su EU predstavljali hrvatska veleposlanica pri EU-u Irena Andrassy i glavni direktor Opće uprave za pregovore o proširenju i za susjedstvo Christian Danielsson, prenosi Hina.

Pregovori o pristupanju Crne Gore Europskoj uniji otvoreni su u lipnju 2012. Ona je najdalje otišla u europskim integracijama od svih zemalja zapadnog Balkana. Osim Crne Gore, pregovore od 2014. vodi još i Srbija, koja je dosad otvorila manje od polovice pregovaračkih poglavlja. Sjeverna Makedonija i Albanija u ožujku su dobile zelene svjetlo za otvaranje pristupih pregovora.

Bosna i Hercegovina još nema status kandidata za članstvo, a najlošije stoji Kosovo, čiju neovisnost ne priznaje pet zemalja članica.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!