[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/fna-149844.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/100x73\/fna-149844.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/fna-149844.jpg","size":"42.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Čović: Tražiti rješenja kroz razgovore nas unutar BiH

Zamjenik predsjedavajućeg  Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović ocijenio je nakon današnjeg susreta članova Kolegija tog doma da Bosna i Hercegovina nikad nije bila u goroj političkoj situaciji od potpisivanja Dejtonskog sorazuma.

Čović je na ovom sastanku, koji učesnici nazivaju radna kafa, razgovarao s članovima Kolegija Bakirom Izetbegovićem (Stranka demokratske akcije) i Nikolom Špirićem (Savez nezavisnih socijaldemokrata), ali nije bilo dogovora o eventualnoj deblokadi rada Doma naroda.

Čović, kao i druga dva učesnika, kaže da rješenje za političku situaciju treba tražiti isključivo u razgovorima.

 -Trebamo razgovarati i pokušati kroz razgovore nas unutar BiH tražiti rješenja za trenutnu aktuelnu političku situaciju i za sve ono što smo preuzeli kao obaveze kroz zvanične sporazume, primarno mislim na Izborni zakon, a i određene reforme ka EU, što prije pokušati realizirati. Zaključak je vrlo jasan, da nam je ostalo vrlo malo vremena, mjesec-dva do kraja godine, a da nikad nismo u goroj političkoj situaciji bili od Dejtona do danas - rekao je Čović.

Ponovio je kako je stav HDZ-a BiH da nam je potrebna evropska BiH, funkcionalna država u kojoj će tri konstitutivna naroda biti do kraja ustavno ravnopravna i predstavljena legitimnim predstavnicima. To je pozicija, ističe, oko koje ćemo se morati naći u narednih mjesec dana.

Čović također naglašava da politički predstavnici Hrvata neće dozvoliti brisanje konstitutivnih naroda iz Ustava.

- Rekao sam više puta da se etnički predznak može brisati. To nije etnička odrednica. Ne vidim etničke predznake u Ustavu. Postoji jasna odrednica konstitutivnih naroda. Ako će se u to dirati, onda se Ustav mora mijenjati. Nijedan predstavnik hrvatskog naroda neće dozvoliti da se konstitutivni narodi izbrišu iz Ustava - riječi su ovog člana Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!