[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/19\/italija-premijer-conte-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/19\/100x73\/italija-premijer-conte-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/19\/italija-premijer-conte-xinhua.jpg","size":"50.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Conte traži opstanak vlade u ključnom senatskom glasanju

Italijanski premijer Giuseppe Conte obratio se u utorak gornjem domu parlamenta, Senatu, u nadi da će dobiti dovoljno glasova od opozicionih i neutralnih poslanika kako bi ostao na vlasti nakon što je mala stranka napustila njegovu koalicijsku vladu.

Conte je održao skoro identičan govor u Senatu kao što je učinio i u ponedjeljak kada se obratio Vijeću poslanika, gdje je osvojio povoljniji rezultat od očekivanog – 321 naprema 259 glasova u korist održavanja apsolutne većine u parlamentu.

U Senatu, gdje je situacija mnogo neizvjesnija, on je dodao komentar o čestim svađama bivšeg premijera Mattea Renzija s koalicijskim partnerima prije nego što je napustio vladu.

-  Uvjeravam vas da je teško vladati u ovakvim uslovima, uz ljude koji vam kontinuirano podmeću mine na putu i pokušavaju poremetiti politički balans koji je strpljivo dogovorila koalicija – kazao je.         

Conte je imao samo neznatnu većinu u 321-članom Senatu, čak i prije nego što je Renzi povukao svoju malu stranku centra Italia Viva iz vladinih redova u prošloj sedmici.

Rezultat glasanja o povjerenju vladi, na kraju onoga što bi mogla biti žestoka rasprava, trebao bi se objaviti danas nakon 19 sati.

Ukoliko premijer izgubi na glasanju, bit će prinuđen da podnese ostavku i okonča 17-mjesečnu vladavinu koalicije koju su činili, uz Italia Viva, anti-establishment pokret Pet zvijezda i njegova Demokratska stranka (PD) lijevog centra, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!