[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/05\/l-16076282d2cc65e53da92ea782f94663.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/05\/100x73\/l-16076282d2cc65e53da92ea782f94663.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/05\/l-16076282d2cc65e53da92ea782f94663.jpg","size":"109.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

'Collaborathon' okupio predstavnike malih i srednjih preduzeća spremnih za proces digitalizacije

Dani digitalnih konsultacija ''Collaborathon'' događaj je koji je protekla tri dana u Sarajevu okupio predstavnike malih i srednjih preduzeća, kojima je zajednički cilj poboljšati rad preduzeća kroz digitalnu transformaciju.

 

Drugi po redu ''Collaborathon'' osmišljen je da pruži iskustva edukacije i mentorstva u kontekstu upotrebe IT rješenja za unaprjeđenje poslovanja firmi. Zajedno s digitalnim ekspertima, firme su identificirale moguća rješenja i način implementacije, na bazi čega će pripremiti koncept digitalizacije svog poslovanja.

Predsjednik Udruženja za digitalnu transformaciju u BiH, koje je organizator događaja, Senad Džananović je istakao da je ove godine značajno veći broj predstavnika preduzeća, te da su izrazili zadovoljstvo zbog savjetovanja i pomoći.

- Svoje ideje i svoje probleme uspijevaju pretočiti u konkretan zahtjev i imaju jasniju sliku šta su njihovi prioriteti u digitalizaciji - rekao je Džananović.

Najavio je da će nastaviti raditi na projektu u nadi da će svaka naredna godina biti uspješnija.

- Na osnovu prošlogodišnjeg iskustva jedan mali startup je napravio proizvod koji već koristi u svom radu - istakao je Džananović.

Stručnjak za digitalizaciju Aleksandar Mastilović kaže da je optimističan nakon tri dana Collaborathona.

- Vidimo svijetlu budućnost kompanija iz BiH koje će uz ovakve aktivnosti sigurno unaprijediti svoju konkurentnost - naveo je Mastilović.

Uime Glovis d.o.o. Zenica Collaborathonu je prisustvovala Naida Baručija koja kaže da je uz pomoć IT stručnjaka uvidjela kako unaprijediti poslovanje preduzeća iz kojeg dolazi.

- Vidjeli smo kako proces digitalizacije provesti na najbolji način - poručila je Baručija.

Tokom događaja, učesnici su imali priliku predstaviti svoj koncept zainteresiranim IT kompanijama iz BiH u formi B2B sastanaka. Na taj način, navode organizatori, IT firmama se pruža mogućnost da se upoznaju s potrebama poduzeća i zahtjevima tržišta u BiH, te da primijene neka od svojih postojećih rješenja ili razviju nova.

Ciljevi Collaborathona su podizanje svijesti o mogućnostima digitalizacije i razvijanje inovativnog duha malih i srednjih poduzeća u BiH.
Pomaže firmama da unaprijede poslovanje u bilo kojem segmentu, poput transformacije i optimiziranja proizvodnog procesa, unapređenja karakteristika proizvoda ili usluge, interakcije i odnosa s kupcima, interne ili eksterne komunikacije i procesa donošenja odluka, procesa obrade podataka.

Collaborathon je dio projekta ''Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH'' koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH uime Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju Savezne Republike Njemačke. Projekt finansira i Evropska unija, u dijelu EU4DigitalSME programa Evropske unije za podršku malim i srednjim poduzećima u Bosni i Hercegovini u okviru digitalne transformacije. Projekt digitalne transformacije malih i srednjih poduzeća u BiH implementiraju GIZ i EBRD.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!