[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/211018-vijeca-austrije.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/100x73\/211018-vijeca-austrije.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/211018-vijeca-austrije.jpg","size":"80.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Članovi Kolegija oba doma PSBiH razgovarali sa Sobotkom

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su s predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom.

Tokom razgovora izraženo je zadovoljstvo prijateljskim odnosima, intenzivnom saradnjom na brojnim poljima, ali i činjenicom da se ona odražava i na kvalitetne ekonomske odnose Bosne i Hercegovine i Austrije.

Iskorištena je prilika da se prijateljskoj Austriji izrazi zahvalnost za sve što decenijama čini za razvoj demokratskih potencijala naše zemlje kao i za učešće u twinning projektu jačanja parlamenata u procesu približavanja Evropskoj uniji. 

Sobotka se posebno interesirao za aktuelni politički trenutak Bosne i Hercegovine kao i viđenje načina da se otklone zastoji u funkcioniranju institucija BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Borjana Krišto, te predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović i njegov zamjenik Nikola Špirić iznijeli su svoja viđenja aktuelne situacije i načina na koje je moguće doprinijeti stabilizaciji prilika u našoj zemlji.

Ocijenjeno je da je dijalog najbolji način za pronalaženje rješenja i da treba tražiti kompromise i načine da se on ostvari jer, kako je rečeno, svako odlaganje doprinosi pogoršanju situacije i udaljava nas od željenog prosperiteta i puta ka članstvu u Evropskoj uniji.

Zvanična službena posjeta Sobotke nastavljena je nizom susreta sa političkim zvaničnicima Bosne i Hercegovine i Grada Sarajeva, zatim austrijskijm privrednicima u BiH te predstavnicimna Jevrejske zajednice BiH - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!