[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/l-ff535db62417d3010fcd40e0096fa3ba.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/100x73\/l-ff535db62417d3010fcd40e0096fa3ba.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/l-ff535db62417d3010fcd40e0096fa3ba.jpg","size":"84.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Ćlanice EU protive se prijedlogu o izdavanju obveznica od zamrznutih ruskih sredstava

Države članice Evropske unije, među kojima su Francuska i Njemačka, protive se ideji o izdavanju obveznica kako bi se maksimizirao učinak planiranog korištenja dobiti od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini, saopćile su diplomate u petak.

Ćelnici EU u četvrtak su se usaglasili da rade na planu koji bi im mogao omogućiti da iskoriste prihode od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini u roku od nekoliko mjeseci, što Moskva tvrdi da bi bila krađa s "katastrofalnim posljedicama" za banke.

Želja EU da hitno učini više da pomogne Ukrajini odražava sve veću zabrinutost zbog rata, s nadjačanim ukrajinskim snagama koje se bore da odvrate ruske vojnike, dok je američka pomoć zaustavljena.

Čelnici su se usaglasili da rade na prijedlogu kojim bi se profit usmjerio u fond pod vodstvom EU za kupovinu oružja. Ta ideja je drugačija od sugestije korištenja obveznica, koju promiču članica EU Belgija i Sjedinjene Države.

- Prihod koji imamo je otprilike tri milijarde eura, to je dobro da ih iskoristite, ali možete ih iskoristiti i za odlazak na tržišta kapitala i koristiti to kao godišnju isplatu kamate, a onda možete to iskoristiti i imaju mnogo veći obim - kazao je belgijski premijer Alexander De Croo, čija zemlja drži rotirajuće predsjedanje nad EU.

Dolazeći, međutim, na drugi dan pregovora o EU, kazao je: "Razumijem da je danas možda prerano za to."

Nekoliko diplomata EU potvrdilo je da je ideja o izdavanju obveznica iznesena.

EU bi se mogla, međutim, boriti da prijedlog dobije na snazi dok su Njemačka, Francuska i ostali izrazili protivljenje, kažu diplomate.

- To je belgijski probni balon. Belgijanci su ga već puštali u zrak, ali do sada nije dobio veliku visinu – izjavio je Jedan diplomata, prenosi Reuters

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!