[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/covid-19-vakcine-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/100x73\/covid-19-vakcine-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/covid-19-vakcine-1.jpg","size":"44.06","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Cijepljenje AstraZenecom u Hrvatskog odbija između 25 do 35 posto građana

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako je na jučerašnjem video sastanku ministara zdravstva EU ponovljena teza da su koristi AstraZenecina cjepiva veće i nadmašuju potencijalnu štetu te da zasad nema utemeljenja za obustavu primjene tog cjepiva.

 Postoje neke zemlje koje su uvele određene restrikcije, no većina zemalja je za uporabu cjepiva bez restrikcija jer u ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi limitirali uporabu tog cjepiva, rekao je Beroš, prenosi Hina. 

Kazao je kako neke zemlje primjenjuju AstraZenecino cjepivo samo kod populacije starije od određene dobi.

Francuska i Belgija tako ga primjenjuju kod osoba starijih od 55 godina, druga skupna zemalja kod starijih od 60 godina a samo ga Finska primjenjuje kod osoba starijih od 65 godina. Danska je i nadalje ostala u režimu privremene obustave cjepiva.

Beroš je iznio procjenu da cijepljenje AstraZenecom zasad u Hrvatskog odbija između 25 do 35 posto građana.

"To nas brine i razmišljamo o načinima kako to riješiti, ali veseli da postoje određene regije gdje to nije problem i gdje je taj postotak znatno manji", kazao je. Stoga je najavio aktualiziranje kampanje za cijepljenje pri ulasku u treću fazu i cijepljenje mlađih ljudi.

Kazao je i kako bi u Hrvatsku trebalo stići najviše Pfizerovog cjepiva.

Stopa smrtnosti trenutno iznosi 2,2 posto, što znači da će na svakih 45 potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj jedan preminuti. 6185 preminulih od početka pandemije izuzetno je velika brojka i ne može se komparirati s minornim brojevima nuspojava, ocijenio je Beroš.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!