[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/oxford-astrazeneca-vaccine-in.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/100x73\/oxford-astrazeneca-vaccine-in.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/oxford-astrazeneca-vaccine-in.jpg","size":"71.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Cijena u indijskim privatnim bolnicima: Evo koliko košta vakcinisanje Covishield vakcinom

Ministarstvo zdravlja i porodične zaštite Indije prošle subote je utvrdilo cijenu cjepiva Covid-19, koja će se ponuditi starijima od 60 godina i osobama starijim od 45 godina s navedenim popratnim bolestima, od 250 rupija (5,54 KM), po injekciji u privatnim bolnicama, a također je dovršilo popis od 20 osnovnih stanja ili popratnih bolesti.

Prema navodima indijskih medija, izvori u ministarstvu također su potvrdili da će u početku samo Covishield, koju je razvio Univerzitet Oxford i AstraZeneca, biti dostupan u oko 20.000 privatnih bolnica u kojima bi trebao započeti prošireni proces vakcinisanja.

Popis komobiditeta uključuje one koji imaju dijabetes više od 10 godina ili s komplikacijama i liječenom hipertenzijom. Osobe sa dijabetesom ili hipertenzijom neće se kvalificirati za vakcinsianje. Sa druge strane, osobe kojima je dijagnosticiran kancer od jula prošle godine, limfom, rak krvi ili mijelom, oni s HIV-om i preživjeli od napada kiseline s zahvaćenim dišnim sustavom će imati pravo da prime vakcinu.

Prema dogovoru između proizvođača, predstavnika privatnih bolnica i vlade, proizvođači vakcina će dobit će 150 rupija (3,33 KM) po ubodu, dok će bolnice za svaku dozu primijenjenog cjepiva zaraditi 100 rupija (2,22)  po injekciji.

Podsjećamo, Federacija BiH je danas dobila donaciju iz Srbije od 5.000 vakcina AstraZeneca koje su proizvedene u Indiji. Prema navodima ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, u pitanju je indijska verzija pomenute vakcine pod nazivom Covieshield koja nema dozvolu za upotrebu u Evropskoj uniji.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!