[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/24\/indeksiraj.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/24\/100x73\/indeksiraj.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/24\/indeksiraj.jpg","size":"51.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Cenić: Plače mi se od ovih kriznih odluka

U razgovoru za portal Startbih.ba, ekonomski stručnjak Svetlana Cenić istakla je kako joj se doslovno plače od ekonomskih odluka koje donose vlasti u vrijeme krize sa koronavirusom te staknula i kako je šokirana što se zaraženi u doba nezapamćene zdravstvene krize razvrstavaju po entitetima.

"Plače mi se iz sveg glasa na sve ovo. Ovo što se radi u BiH su istorijski najgluplje ekonomske odluke koje je svijet vidio. BiH koja nema usvojen budžet na državnom nivou traži pare po svijetu i čeka da joj neko uplati. Kako će Evropska unija da uplati novac, ako nemate usvojen budžet koji kaže „budžet za finansiranje državnih institucija i servisiranje inostranih obaveza“,. Kako neko može da izađe i takve stvari priča. Gdje su ti silni savjetnici i ministri. Gdje su akademici i ekonomski stručnjaci i kako neko ima obraza da izađe pred građane i privredu i da kaže „radimo anketu pa će se onda čekati paket mjera, dok ljudi panično gledaju šta da rade. Šta će oni koji su ostali bez posla? Čime da hrane i liječe? Ko im da je bilo kakvu sigurnost. Samo  neizvjesnost i nesigurnost.

Podjednako ubijaju i ljude i ekonomiju. To je ubilo našu ekonomiju i to je razlog zašto banke i drže više novca dobrovoljno nego što treba jer nije privreda htjela da uzima kredite i dalje investira kad imamo stalne blokade i nacionalnu retoriku. Mi i u ovim tragičnim uslovima, prebrajamo koliko je oboljelih u RS-u, a koliko u FBiH. Branimo kretanje, branimo ulazak bh državljanima što je rezultat unutrašnje političke borbe i dodvoravanja. Mi i sada pravimo katastrofu pričom o Fondu solidarnosti. Pravimo katastrofu pričom da se linearno smanje plate državnim činovnicima i da to ide za pomoć privredi. Pa da li su oni normalni? To se graniči sa ludilom i ekonomicidom " - kazala je Cenić.

Na kraju je dodala kako bi sada osnovni zadatak trebao biti da se  sačuva svako radno mjesto, da se zaštiti zdravlje stanovništva, da se zaštiti agregatna ponuda i potražnja jer mi smo mala i slaba ekonomija, sa slabim zdravstvenim sistemom koja je puna nesigurnosti, neizvjesnosti, straha i mržnje.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!