[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/15\/l-1793a99c3875122bf25f5b57f73ebc70.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/15\/100x73\/l-1793a99c3875122bf25f5b57f73ebc70.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/15\/l-1793a99c3875122bf25f5b57f73ebc70.jpg","size":"72.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Čelnik većine u Senatu SAD-a Schumer pozvao na održavanje novih izbora u Izraelu

 Čelnik većine u američkom Senatu, demokrat Chuck Schumer izjavio je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu loše upravljao procesom nakon 7. oktobra. 

- U ovom kritičnom trenutku, vjerujem da su novi izbori jedini način za zdrav i otvoren proces donošenja odluka o budućnosti Izraela - reako je.

Kako javlja Anadolija, Schumer je govoreći u Senatu okrivio izraelskog premijera Netanyahua i njegov ratni kabinet te pozvao na nove izbore.

Schumer, kojeg opisuju kao Židova izabranog na najvišu službenu poziciju u SAD-u, istakao je kako je uvijek bio prijatelj Izraela i iznosi stvari koje idu u korist te zemlje.

Naglasio da je Netanyahuova administracija napravila mnogo grešaka nakon 7. oktobra i nije uspjela dobro upravljati situacijom u ratnom kabinetu.

- Premijer Netanyahu izgubio je put stavljajući svoje političko spasenje ispred interesa Izraela. Stavio se u koaliciju s desničarskim ekstremistima kao što su Ben-Gvir i Smotrich, i kao rezultat toga bio je previše sklon tolerirati civilne žrtve u Gazi. Ova situacija gura podršku Izraelu u cijelom svijetu na najniži nivo u historiji - rekao je Schumer, te dodao: "U ovom kritičnom trenutku, vjerujem da su novi izbori jedini način za zdrav i otvoren proces donošenja odluka o budućnosti Izraela."

Schumer je primijetio da je Netanyahu također podbacio u reformi pravosuđa. 

- Izrael ne može preživjeti ako se pretvori u faraona. Kao neko ko je podržavao Izrael tokom svog života, kažem da Netanyahuova koalicija više ne zadovoljava potrebe Izraela nakon 7. oktobra - rekao je Schumer.  

Navodeći da se svjetska perspektiva po tom pitanju ozbiljno promijenila s napadima u Gazi, Schumer je ustvrdio da se izraelski narod "guši" zbog postupaka Netanyahuove vlade koja je "zapela u prošlosti".

Ističući da je Netanyahuova vlada odbacila dvodržavno rješenje i da je to bila velika greška, Schumer je pozvao pregovarače da osiguraju prekid vatre u Gazi i zatražio hitno oslobađanje talaca i dostavu humanitarne pomoći.

Schumer je na kraju kazao podržava privremeni prekid vatre u Gazi, da postoje četiri prepreke dvodržavnom rješenju, a da su te prepreke Netanyahu, Mahmoud Abbas, Hamas, Palestinci koji ga podržavaju i krajnje desničarski Izraelci.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!