[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/19\/cci-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/19\/100x73\/cci-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/19\/cci-2.jpg","size":"274.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

CCI - Nema parlamentarne kontrole nad trošenjem državnog novca

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozdravljaju najavu skorog konačnog konstituisanja komisija Parlamentarne skupštine BiH i nastavka rada državnog parlamenta, ali osuđuju relativiziranje tog čina i svaki mogući nastavak blokade rada Parlamenta.

- Dosadašnja blokada rezultirala je, između ostalog, neprihvatljivim, dugotrajnim, izostankom, za svaku državu izuzetno važne, parlamentarne kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja državnog novca od državnih i javnih institucija čime je dodatno proširen prostor za nekažnjeno kršenje zakona i korupciju unutar institucija vlasti ili onih koje bi one trebale da kontrolišu - navode iz CCI.

Podsjećaju da su Ured za reviziju institucija BiH i Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH, nakon izvještaja o finansijskoj reviziji za 2017. objavili i izvještaje za 2018. No, zbog nekonstituisanja i nerada parlamentarnih komisija odgovornih za razmatranje revizorskih izvještaja, oni nisu razmotreni u parlamentima, niti su organizovane rasprave sa odgovornim osobama iz subjekata čiji su rad revizori ocjenili negativnom ocjenom ili mišljenjem s rezervom, niti su parlamenti donijeli odgovarajuće zaključke i uputili ih vladama, s ciljem sankcionisanja onih koji su loše radili i poboljšanja stanja u revidiranim institucijama.

 - Radi se o obesmišljavanju rada ureda za reviziju i o blokadi, za razvoj demokratije i pravne države, i za uspostavu sistema u kome se javni novac troši odgovorno i efikasno, u interesu građana, izuzetno važnog mehanizma.
Stoga je potrebno, smjesta, prekinuti sa neodgovornim ponašanjem političara, i ne samo formalno formirati komisije i zakazivati njihove i sjednice parlamenta, nego  ozbiljnim, intenzivnim, efikasnim radom, probati nadoknaditi bar dio ogromnih zaostataka i amortizovati bar dio štete načinjene neradom - saopćili su iz CCI-ja.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!