[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/16\/vina-zadro.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/16\/100x73\/vina-zadro.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/16\/vina-zadro.jpg","size":"312.78","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Čapljina: Susret vinara Hercegovine i Dalmacije

 U organizaciji Grada Čapljine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u subotu je održan Prvi susret vinara Hercegovina i Dalmacije u vinariji "Vina Zadro" na Domanovićima kod Čapljine.

Cilj susreta je bio povezivanje i zbližavanje vinara Hercegovine i Dalmacije, te mogućnost međusobne suradnje kao i razmjena iskustava i znanja, navedeno iz Ureda za informiranje Grada Čapljine.

Na današnjem druženju obratili su se glavni inicijatori susreta, gradonačelnik grada Čapljine Smiljan Vidić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović.

Gradonačelnik Vidić je u svome obraćanju istaknuo kako je poenta ovog susreta da se vinari međusobno upoznaju.

-Poenta ovog današnjeg susreta i te naše ideje je bila da prije svega da se vi vinari upoznate između sebe, da razmijenite iskustva, a u konačnici mislim da trebate prije svega razmisliti o udruživanju i tako nastupati mna tržištu - naglasio je Vidić koji je tom prilikom uputio i riječi dobrodošlice vinarima iz Republike Hrvatske, odnosno iz Dalmacije.

Ministar Jović pozvao je organizatore da ovi susreti postanu tradicija.

-Neka ovi današnji susreti, prvi, budu početak jedne prave tradicije druženja vinara Dalmacije i Hercegovine. Neka ti susreti budu jedne godine u Hercegovini, sljedeće godine u Dalmaciji i idemo tako u krug, a opet na način da se u svakom od tih susreta predstavi jedna od vinarija, dakle bude domaćin i, predstavi sebe i svoju lepezu proizvoda bez ikakvog natjecanja- poručio je ministar Jović.

Vinogradarstvo na području Čapljine ima dugu tradiciju, još od doba Daorsa. Nađene anfore i njihovi ostaci koji leže na dnu Desila svjedoče o vinskoj tradiciji ovoga kraja.

Da bi se proizvelo vrhunsko vino, prvo je potrebno proizvesti kvalitetno grožđe, a zatim suvremena tehnologija uz potporu stručnjaka iz oblasti enologije zatvara krug o visoko kvalitetnim vinima – ovo je definicija svakoga vinara, a svoj recept o uspjehu i kvaliteti podijelila je i Vinarija " Vina Zadro", čije pogone su gosti imali priliku i obići, rečeno je tijekom susreta vinara. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!