[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/13\/robot-pas-85746.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/13\/100x73\/robot-pas-85746.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/13\/robot-pas-85746.jpg","size":"105.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Budućnost robotike predstavljena u Sarajevu - Xiaomi CyberDog, izazov za programere

Jedan od četiri robota Xiaomi CyberDog u svijetu, predstavljen je juče i u Sarajevu u Xiaomi Store, a građani i gosti, posebno djeca, imali su priliku upoznati četvoronožnog 'kućnog ljubimca', robota koji predstavlja pionira robotike Xiaomi kompanije.

Marketing menadžer Xiaomija za Balkan Đorđe Jovanović je na konferenciji za medije govorio o mogućnostima koje CyberDog ima, funkcije poput glasovne komande koje omogućuju vlasniku CyberDog robota da postavi riječi za buđenje ili jednostavno da koristi njegovu prateću aplikaciju za daljinski upravljač, pametni telefon.

- Cilj promocije uređaja je kako bi inspirisali programere širom svijeta da kreiraju i implementiraju neko rješenje za konkretan problem koji bi ovaj “pas” mogao da radi i riješi njegove funkcije. Sada se nalazimo u BiH i uređaj imaju prilike da vide građani BiH podjednako kao i u drugim tehnološki naprednim državama – kazao je on.

CyberDog je razvijen sa bogatim eksternim interfejsima koji uključuju tri porta tipa C i 1 HDMI port, tako da korisnici imaju slobodu da istražuju i integriraju širok spektar inovativnih i kreativnih hardverskih dodataka ili softverskih sistema, bilo da je u pitanju svjetlo za pretragu, panoramska kamera, kamera za kretanje, LiDAR ili više.

CyberDog je kalibrisan sa Xaomijevim interno razvijenim servo motorima koji robotu donose veliku brzinu, širok spektar pokreta. Sa maksimalnim izlaznim obrtnim momentom i brzinom rotacije do 32 N-m/220 o/min, CyberDog je u stanju da izvede niz pokreta velike brzine do 3,2 m/s i kompliciranih radnji kao što su preokreti unazad.

Mozak CyberDog robota pokreće Al superkompjuter NVIDIA Jetson Xavier NX platforma. Za svoje vlasnike, CyberDog bez problema obrađuje ogromne podatke koje skladišti u svom senzorskom sistemu. Njegova težina iznosi oko 14 kilograma.

Da bi u potpunosti oponašao žive organizme, CyberDog je opremljen sa 11 senzora visoke preciznosti koji daju trenutnu informaciju, koja mu pomaže da se kreće. To uključuje senzore dodira, kamere, ultrazvučne senzore, GPS module i još mnogo toga, koji omogućuju CyberDogu poboljšanu sposobnost da osjeti, analizira i komunicira sa okruženjem.

Jovanović kaže da je napravljen bez neke specijalne primjene, može snimati, slati video, može biti kod kuće, registrirati zvuke, uključiti kameru, te u tom slučaju može poslužiti i kao security ili biti izvidnica.

Jovanović je podsjetio da je Xiaomi napravio još jedan hrabar korak u istraživanju tehnologije budućnosti sa svojim CyberDog-om koji je inspirisan živim bićima. Lansiranje CyberDoga rezultat je velikog rada i umijeća inženjera te kompanije.

Naglasio je da, uz pomoć kontrolora, u budućnosti je cilj napraviti uređaj koji će pomagati klasičnom domaćinstvu. Može postati i 'pas' koji će pomagati slijepim i slabovidim osobama.

Inače, Xiaomi kompanija osnovana je u aprilu 2010. godine i uvrštena je u glavnu listu hongkonške berze 9. jula 2018. To je internet kompanija sa fokusom na pametne telefone i pametni hardver, zajedno sa povezanim internet of Things 8loT) platformom.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!