[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/27\/23191436909-8814f55776-b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/27\/100x73\/23191436909-8814f55776-b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/27\/23191436909-8814f55776-b.jpg","size":"645.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Bruxelles priprema shuttle diplomaciju za ubrzanje dijaloga Beograda i Prištine

Dijalog Beograda i Prištine, koji je pod pokroviteljstvom EU-a obnovljen u nedjelju u Bruxellesu, mogao bi biti nastavljen već za dva tjedna, a kao jedna od mogućnosti za približavanje stajališta dviju strana spominje se i shuttle diplomacija, pišu u srijedu beogradski mediji.

Pozivajući se na izvore iz ureda srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, Blic navodi da bi on s predsjednikom Kosova mogao sjesti za stol već za 15 dana, uz ocjenu kako bi "nastavak dijaloga u tako kratkom periodu mogao značiti intenziviranje pregovaračkog procesa".

Istodobno, Večernje novosti pišu kako će Bruxelles primijeniti shuttle diplomaciju, a ključni posrednik između Beograda i Prištine bila bi voditeljica Odjela za zapadnu Europu, zapadni Balkan i Tursku u Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst.

Njezin bi zadatak trebao biti da "ubrza i intenzivira razgovore između predstavnika srpskih vlasti i Kosova, te provođenje postignutih dogovora", pišu Večernje novosti pozivajući se na neimenovane izvore u sjedištu EU-a.

Plan Bruxellesa je da Eichhorst narednih mjeseci bude u stalnom kontaktu s predsjednikom Srbije Vučićem i predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, po principu shuttle diplomacije tako što će učestalo putovati na liniji Bruxelles-Beograd-Priština pokušavajući uskladiti stajališta dviju strana.

"Ti sastanci bit će nekad javni, a nekad  daleko od očiju javnosti", navodi list, a Eichhorst će, "kad to bude potrebno i kada bude prostora za neki prodor u pregovorima", signalizirati da se u Bruxellesu organiziraju sastanci na najvišoj političkoj razini, kojih bi narednih mjeseci trebalo biti više", prenosi Hina.

Večernje novosti tvrde kako Eichhorst "dosad nije bila sklona stavovima Beograda", te da je već uključena u pregovore kao posrednica u prošlotjednim tehničkim dogovorima između Beograda i Prištine.

Poslije trojnog sastanka u nedjelju sa šeficom eurodiplomacije Federicom Mogherini i predsjednikom Kosova Thacijem o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova predsjednik Srbije izjavio je da će dvije strane "sve probleme rješavati u miru, jamčeći sigurnost građanima". Na tom sastanku nisu postignuti konkretni rezultati ali je dogovoren nastavak dijaloga.

Podijelite ovaj članak!