[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/28\/l-012b2566344ab1dc46869405bc679a2d.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/28\/100x73\/l-012b2566344ab1dc46869405bc679a2d.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/28\/l-012b2566344ab1dc46869405bc679a2d.jpg","size":"52.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Brnabić: Izvještaj OIDHR-a stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora u Srbiji

Srbijanska premijerka Ana Brnabić kazala je u srijedu da konačno izvještaj ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) "stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora u Srbiji".

"Najvažnije je da je nakon višemjesečne nestabilnosti i krize koju su kreirali određeni mediji, političke organizacije i pokreti, kreirali ih tisućama laži i besmislica svaki dan putem medija i društvenih mreža, konačno stigao finalno izvješće i stavilo tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora", rekla je Brnabić.

Brnabić je kazala kako se obraća prije objavljivanja konačne verzije izvještaja ODIHR jer su pojedini mediji od jučer počeli objavljivati dijelove izvještaja ekskluzivno, što se, kako je ocijenila, nikada ranije nigdje nije dogodilo.

Srbijanska premijerka je da će Srbija, bez obzira kakva će biti nova vlade, nastaviti saradnju s OESS-om i Uredom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), iako se ne slaže sa svim što stoji u izvještaju.

Brnabić je istaknula kako će i nova vlada nastaviti provoditi preporuke ODIHR-a, kao i da je njena promatračka misija pozvana pratiti predstojeće lokalne izbore, planirane za ovu godinu.

"Iz preporuka se vidi da su izbori bili fer, transparenti i pošteni. One su mnogo blaže nego za mnoge zemlje članice Europske unije (EU)", rekla je Brnabić, navodeći da su neki u Srbiji "napadali vlastitu zemlju".

Srbijanska proeuropska opozicija optužuje vladajuće da su "pokrali volju građana" izbornim inženjeringom i dovođenjem birača iz Republike Srpske i gradova u Srbiji u kojima 17. decembra nije bilo lokalnih izbora.

Potpredsjednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić drži da izvještaj ODIHR-a o decembraskim izborima u Srbiji "nikad nije bio oštriji te da je potvrdilo "organiziranu migraciju birača", "falš birački spisak", "kupovinu glasova".

"E da vidimo hoće li Ana Brnabić opet zapeti kako razumije nikad oštrijei izvještaj ODIHR-a o izborima koje potvrđuje organiziranu migraciju glasača, falš birački popis, dominaciju predsjednika Srbije (Aleksandra Vučića), kupovinu glasova i pritisak na javni sektor", napisala je Tepić na društvenoj mreži X.

Evropski parlament usvojio je 8. februara rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim izbornim nepravilnostima, te predlaže suspenzija pristupa Srbiji europskim fondovima, ukoliko se dokaže da su vlasti bile izravno umiješane u prevaru birača.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!