[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/18\/bih-sjeverna-makedonija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/18\/100x73\/bih-sjeverna-makedonija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/18\/bih-sjeverna-makedonija.jpg","size":"82.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Brkić: Značajna potpora Makedonije koja je nedavno postala članicom NATO-a

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Fatmire Isaki predvodili su izaslanstva ministarstava na bilateralnim konzultacijama o NATO pitanjima u Sarajevu.

Tijekom konzultacija razmijenjena su mišljenja o iskustvima Republike Sjeverne Makedonije na planu euroatlantskih procesa, te razgovarano o regionalnoj i suradnji u sklopu Američko-jadranske povelje (A5). Također su prezentirana iskustva  Republike Sjeverne Makedonije na polju javne diplomacije.

Brkić je istaknuo da su odnosi BiH i Republike Sjeverne Makedonije dobri i prijateljski, te da se temelje na otvorenom dijalogu, s visokom razinom razumijevanja i istovjetnih stajališta o pitanjima koja su od zajedničkog interesa, posebice kada je riječ o obrambenoj suradnji - saopćeno je iz MVP-a BiH.

Naglasio je da je članstvo Republike Sjeverne Makedonije u NATO-u od velikog značaja za cijeli zapadni Balkan, te da će obrambena suradnja dvije zemlje u narednom razdoblju biti uspješnija i otvorenija imajući u vidu iskustva Republike Sjeverne Makedonije na polju suradnje s NATO-om do punopravnog članstva.

Dodao je da je potpora Republike Sjeverne Makedonije, kao zemlje koja je nedavno postala članicom NATO-a, Bosni i Hercegovini veoma značajna i korisna kao i razmjena iskustava i know-how u euroatlantskim procesima.

U saopćenju se navodi da je za BiH naročito važan prijenos iskustva Republike Sjeverne Makedonije u području javne diplomacije, odnosno informiranja javnosti o značaju i prednostima unapređenja odnosa sa NATO-om, a u kontekstu komunikacijske strategije.

 Zamjenik ministrice je istaknuo da regionalna suradnja, odnosno unapređenje dobrosusjedskih odnosa, ostaje jedan od trajnih prioriteta vanjske politike BiH te vitalni i nezamjenjivi čimbenik na putu u EU.

Naglasio je značaj posvećenosti naše zemlje promicanju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta kao i jačanju suradnje i izgradnje povjerenja u regiji. Ponovio je da naša zemlja ostaje posvećena sigurnosnoj i obrambenoj suradnji sa susjedima u okviru Američko-jadranske povelje (A5), kojom je naša zemlja tijekom prošle godine uspješno predsjedala, te usprkos veoma izazovnim okolnostima uzrokovanim pandemijom COVID-19, ostvarila većinu planiranih aktivnosti – saopćeno je iz MVP-a BiH.

Zamjenik ministrice Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om, informirao je izaslanstvo Republike Sjeverne Makedonije o formiranju, radu i aktivnostima tog tijela. Izrazio je zadovoljstvo što je Povjerenstvo za suradnju s NATO-om prošlog mjeseca jednoglasno usvojilo Nacrt Programa reformi za 2021. godinu, nakon čega je uslijedila daljnja administrativna procedura.

Dodao je da očekuje da dokument koji definira političko-pravni okvir za suradnju BiH i Sjevernoatlantskog saveza već krajem svibnja uđe u završnu fazu usvajanja. Na kraju je istaknuo važnost i kontinuitet sudjelovanja Oružanih snaga BiH u međunarodnim mirovnim operacijama, s naglaskom na Afganistan. 

Izaslanstva BiH i Republike Sjeverne Makedonije su se usuglasila da regionalna ekonomska suradnja koja je ključna za transformaciju zapadnog Balkana i približavanje Europskoj uniji, treba biti nastavljena, naročito kada je riječ o liberalizaciji kretanja roba, kapitala, usluga i ljudi.

Zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Isaki pozdravila je napredak koji je BiH postigla na putu suradnje s Alijansom, te izrazila spremnost Republike Sjeverne Makedonije za daljnju potporu, pomoć i razmjenu iskustava BiH – navodi se u saopćenju za javnost MVP-a BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!