[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/22\/foto1-brkic-klus.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/22\/100x73\/foto1-brkic-klus.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/22\/foto1-brkic-klus.jpg","size":"60.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Brkić-Klus: Između Bosne i Hercegovine i Slovačke nema otvorenih pitanja

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za suradnju s NATO-om BiH Josip Brkić predvodio je delegaciju MVPBiH na bilateralnim konzultacijama dva Ministarstva vanjskih poslova, Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike, u Sarajevu.

Delegaciju Slovačke Republike, na bilateralnim konzultacijama, predvodio je državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Martin Klus.

Tokom konzultacija razgovarano je o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike, aktualnoj političkoj situaciji u BiH, s naglaskom na izmjene Izbornog zakona, integracijama BiH u EU i NATO, migracijama i iskustvima dvije države u borbi protiv pandemije COVID-19. Konstatirano je da između Bosne i Hercegovine i Slovačke nema otvorenih pitanja, da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, što predstavlja osnovu za dalje jačanje suradnje.

Zamjenik ministrice Brkić informirao je tom prilikom o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, s naglaskom na reformske procese BiH na putu u EU i NATO.

Izrazio je zahvalnost za pomoć i potporu koju Slovačka pruža našoj državi, posebice kroz komponentu razvojne pomoći. Naglasio je da BiH posebno cijeni kontinuiranu slovačku podršku procesu evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine i njenih sveukupnih napora u održavanju fokusa EU na evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

S tim u svezi, istaknuo je slovački doprinos i utjecaj o tim temama kroz aktivnosti Višegradske skupine (V4).

- Ocijenio je da evropska perspektiva BiH ostaje, prije svega, u našim rukama, a postizanje cilja članstva ovisi o vlastitom tempu, dosljednosti u provedbi reformi i jačanju demokratskih institucija. Naglasio je da pred BiH stoji odgovornost da što prije i učinkovitije ispuni sve uvjete i ciljeve na koje smo se obavezali da bi BiH što prije dobila status države kandidata u EU te izvijestio da je na tom putu postignut određeni napredak u provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Zaključio je da bi pozitivna odluka pokazala našim građanima da je članstvo dostižno i realno, bez obzira na dug i težak put na putu prema EU te nas potaknulo da nastavimo s potrebnim reformama. Istaknuo je da će regionalna suradnja Zapadnog Balkana, kao i u EU, biti od presudnog značaja za privredni oporavak nakon pandemije COVID-19 - navodi se.

Zamjenik ministrice Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za suradnju s NATO-om BiH, tokom konzultacija informirao je sugovornika da Bosna i Hercegovina i NATO dijele snažno partnerstvo te da je naša država definirala svoje reformske aktivnosti u sklopu Programa reformi 2020. i 2021.

Kad je riječ o formiranju i aktivnostima Komisije za suradnju s NATO-om BiH, izrazio je zadovoljstvo da su članice Sjevernoatlantskog saveza pozitivno ocijenile njegov rad, s naglaskom na jednoglasno usvojeni Program reformi 2021, koji je dostavljen Vijeću ministara BiH na daljnju proceduru. Naglasio je da BiH ostaje predana suradnji s NATO-om, prije svega što stalni napredak i rad na evroatlantskom putu doprinosi stabilnosti i napretku kako BiH tako i regije.

- Državni tajnik Klus istaknuo je da Slovačku i BiH vežu tradicionalno duge i prijateljske veze, te iskazao uvjerenje u zajedničku evropsku budućnost dviju država. Ponovio je podršku svoje države EU i NATO integracijama Bosne i Hercegovine. Pozdravio je odluku Predsjedništva BiH o otvaranju ambasade BiH u Bratislavi što će doprinijeti unaprjeđenju odnosa dvije država, a prije svega jačanju ekonomske i privredne suradnje - saopćio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!