[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/getty-020614-yogurt.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/100x73\/getty-020614-yogurt.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/getty-020614-yogurt.jpg","size":"231.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Britanski stručnjaci upozoravaju: Jogurti sadrže više šećera od gaziranih pića

Nakon analize više od 900 jogurta na britanskom tržištu znanstvenici upozoravaju da su mnogi jogurti prepuni šećera i da se javnost ne smije zavaravati da konzumira zdravu namirnicu, prenosi BBC.

Znanstveni tim sa sveučilišta Leeds utvrdio je da su tzv. organski jogurti bili među najzaslađenijima i sadržavali su više šećera na 100 grama proizvoda od gaziranih pića.

Tek se prirodne ili grčke jogurte moglo svrstati u skupinu napitaka s niskim udjelom šećera.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu BMJ Open najviše šećera sadržavali su tzv. jogurt deserti - prosječno 16,4 grama na 100 grama proizvoda. U toj kategoriji po udjelu šećera su i proizvodi poput čokoladnog moussea ili rožate koji ne sadrže jogurte, prneosi Hina. 

Drugi po redu najslađi jogurti bili su "organski" s prosječno 13,1 grama na 100 grama proizvoda.

Dječji jogurti prosječno su sadržavali 10,8 grama na 100 grama proizvoda što odgovara količini od dvije kocke šećera, utvrdilo je istraživanje.

Usporedbe radi 100 grama prosječne gazirane kole sadržava 9 grama šećera.

U skupinu jogurta s niskim udjelom šećera, odnosno manje od pet grama šećera na sto grama proizvoda, ušlo je tek devet posto jogurta.

"Mislim da će ljudi, uključujući roditelje, biti iznenađeni koliko je zapravo šećera u jogurtima", kaže voditeljica istraživanja Bernadette Moore.

"Moj je savjet da kupite prirodni jogurt i pomiješate ga s vašim vlastitim voćem", dodala je. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!