[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/17\/vrij.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/17\/100x73\/vrij.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/17\/vrij.jpg","size":"89.19","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Britanska vlada ulaže 1,6 milijardi dolara u superračunalo za vremenske prognoze

Britanska vlada investirat će 1,6 milijardi dolara u ono što su nazvali najsnažnije superračunalo na svijetu kako bi mogli raditi precizne vremenske prognoze.

Novo superračunalo koristit će državni meteorološki zavod za predviđanje oluja, odabir najprikladnijih područja za obranu od poplava i predviđanje globalnih klimatskh promjena.

Zračnim lukama to će omogućiti bolje predviđanje vremenskih nepogoda, dok će energetskom sektoru precizni podaci koristiti za spriječavanje nestanka struje i oscilacija u naponu.

Kraj rada superračunala kojim sada raspolaže meteorološki zavod predviđen je za kraj 2022. Novo superračunalo, kažu u vladi, povećat će u prvoj fazi računalne kapacitete za šest puta, javlja Hina.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!