[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/05\/29\/brazil-zatvor.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/05\/29\/100x73\/brazil-zatvor.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/05\/29\/brazil-zatvor.jpg","size":"345.01","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Brazil-Vođe zatvorskih bandi bit će prebačene u kaznionice maksimalne sigurnosti

Brazilski ministar pravosuđa Sergio Moro izjavio je da će vođe zatvorskih bandi odgovorne za smrt 55 ljudi u nekoliko zatvora u gradu Manausu na sjeveru zemlje biti prebačeni u federalne zatvore maksimalne sigurnosti.

Val ubistava do kojeg je došlo ranije ove sedmice posljedica je sukoba među zatvorskim bandama, rekao je Moro novinarima prilikom posjete Portugalu. To je ogroman sigurnosni problem u Brazilu, zemlji s najvećim brojem nasilnih smrti u svijetu.

"Prema informacijama s kojima raspolažemo, postoji sukob među kriminalnim bandama u zatvorima, što je nešto što se može dogoditi bilo gdje u svijetu, ali se ne bi trebalo događati", rekao je Moro.

"Naša je obaveza pokušati to staviti pod kontrolu. Vođe bandi odgovorne za ono što se dogodilo u Manausu prebacit ćemo u zatvore maksimalne sigurnosti", dodao je.

Najmanje 40 zatvorenika nađeno je ugušeno u ponedjeljak u četiri zatvora u Manausu, nakon što su sukobi zaraćenih bandi dan ranije odnijeli 15 života.

Glasnogovornik brazilskog predsjednika u utorak je izjavio kako nema naznaka da bi se nasilje moglo preliti i na druge dijelove zemlje, prenosi Al Jazeera.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!