[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/11\/fna-124147.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/11\/100x73\/fna-124147.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/11\/fna-124147.jpg","size":"93.15","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Brammertz: Nulta toleracija prema negiranju genocida

Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, u video poruci povodom 25. godišnjice genocida počinjenog u Serbrenici, pozvao je na kažnjavanje i nultu toleraciju prema negiranju genocida.

On poručuje da je genocid počinjen jula 1995.godine u Srebrenici jedan od najmračnijih trenutaka u povijesti u kojem su ljudi s vojnog i civilnog vrha moći planirali ubijanje više od sedam hiljada srebreničkih muškaraca i dječaka. Više od 35.000 drugih Srebreničana protjerano je te izloženo teroru i teškim patnjama.

Zajednica koja je duboko bila vezana za srebreničko područje je, praktično, eliminisana jula 1995.godine, rekao je Bramertz, dodavši da je on kao glavni tužilac Haškog tribunala blisko surađivao sa preživjelim žrtvama u borbi za pravdu.

Dubok trag, kazao je, ostavile su u njegovoj svijesti priče preživjelih, ponovno suočavanje svjedokinja, majki Srebrenice, s njihovim bolom, suočavanje žrtava s onima koji su ih pokušavali ubiti.

Kad su uhapšeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić, bio je to značajan trenutak za međunarodnu pravdu, rekao je tužilac.

Današnja komemoracija, po njegovom mišljenju, ne bi trebalo da se odnosi samo na prošlost, već je "naša odgovornost da se borimo za pravdu i istinu, protiv negiranja genocida".

Treba osuditi svako negiranje tako teškog zločina jer je to glorifikacija zločinaca, poručio je Brammertz i naglasio da politički lideri, posebno u Republici Srpskoj i Srbiji, nastavljaju negirati srebrenički genocid mada su svi dužni provoditi politiku nulte tolerancije prema takvim radnjama.

- Obilježimo ovu 25. godišnjicu ne samo riječima već i djelom - zaključio je Brammertz pozivajući na osudu negiranja genocida. To bi značilo primjereno sjećanje na ubijene i preživjele žrtve, na Srebrenicu, zaključio je u video poruci.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!