[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/15\/bh-ekipa-ultra-trail-de-mont-blanc.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/15\/100x73\/bh-ekipa-ultra-trail-de-mont-blanc.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/15\/bh-ekipa-ultra-trail-de-mont-blanc.jpg","size":"357.23","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Bosanskohercegovački tim se sprema za najveću ultratrail utrku na svijetu - Ultra trail de Mont Blanc

Nataša Kaurin, Mate Ćurić, Benjamin Krnić i Branislav Pavić predstavljat će našu zemlju na najvećoj ultratrail (planinsko trčanje) utrci na svijetu, poznatijoj kao UTMB – Ultra trail de Mont Blanc. Skoro 10 000 takmičara trčat će rutom na Alpama koja vodi preko Francuske, Italije i Švicarske. Utrka će trajati čak nekoliko dana, počevši od 27. augusta do 2. septembra.

Benjamin i Branislav trčat će UTMB, odnosno 170 kilometara dugu dionicu sa 10.000 metara kumulativnog uspona, gdje se veliki dio trke odvija na visinama preko 2.500 nm. Mate će učestvovati u trci od 100 kilometara sa 6.100 metara uspona a Nataša će u Francuskoj nastupiti na dionici od 55 kilometara sa 3.500 metara uspona.

„Mate iz Tomislavgrada i Branislav iz Novog Grada su već učestvovali na UTMB. Tim je oformio Mate, tu je i Nataša iz Banja Luke, a ja sam iz Sarajeva. S obzirom da smo iz različitih dijelova BiH, mislim da ćemo u pravom smislu predstavljati našu zemlju. Stalno smo u kontaktu, a u pripremama smo intenzivno posljednju godinu“ izjavio je Benjamin Krnić.

Pripreme se sastoje od trčanja, treninga snage i mentalnih priprema. Sedmično, Benjamin pretrči i do 100 kilometara. Uz to, vodi i računa o ishrani, gdje je veoma važan dovoljan unos proteina i vitamina,te konzumira dosta voća i povrća, ribe i piletine.

„Na utrkama nam treba energije, a nakon utrke hrana bogata proteinima da bi se organizam što prije oporavio. Obavezno uz sebe svi imamo Dukat FIT, napitak bogat proteinima koji je i vrlo ukusan“ , izjavio je Benjamin.

Trčanje je njihova ljubav odavno, kazao je, a otkriva da su do sada učestvovali na  cestovnim trkama, odnosno polumaratonima i maratonima.

„Trebao mi je novi izazov i pronašao sam ga u trail runningu gdje je svaki trening drugačiji. Trčim u prirodi, a često to radim i noću i to je sasvim novo iskustvo za mene. Postavio sam sebi cilj, a to je da kao trkač trajem što je moguće duže, jer me polako godine sustižu. Ako postoji želja u ovom sportu, to je legendarna trka Western States u Americi, gdje se trči 100 milja. Drago mi je da se polako i ovaj vid sporta razvija u našoj zemlji jer imamo i više nego idealne uslove, a to su naše prelijepe planine“, dodao je Benjamin. 

Osim članova tima, najveća podrška su im članovi porodica. Posebno ga veseli činjenica da je ovaj vid sporta sve popularniji.

„Tokom priprema ali i sa troškovima oko odlaska u Francusku podržala nas je kompanija Lactalis BiH. Već imamo nekoliko utrka u raznim dijelovima države, a broj trkača raste iz godine u godinu. Idući korak bi bio formiranje Saveza na nivou države koji bi bolje uredio sistem takmičenja i popularizirao trail running pogotovo među mladima. A prirodni potencijal je nemjerljiv i sigurno odlična podloga za razvoj ovog sporta“ izjavio je Krnić.

Dodaje za kraj, da se mnogo toga mora odreći poput neobavezne kafe subotom, odlaska na pijacu ili gledanja filma. „ Ali, sve se to isplati, kad završite utrku“ zaključio je Krnić.

 

Podijelite ovaj članak!