[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/13\/pomem.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/13\/100x73\/pomem.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/13\/pomem.jpg","size":"268.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Boračka populacija čini 12 posto nezaposlenih u KS, kreće poticaj zapošljavanju

Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Nermin Pećanac i ministar za boračka pitanja KS Ismir Jusko potpisali su danas Memorandum o saradnji radi poticanja mjera zapošljavanja, dodatnog obrazovanja i prekvalifikacija nezaposlenih članova boračke populacije.

Na pres-konferenciji nakon potpisivanja istaknuto je da ta populacija čini 12 posto od ukupnog broja nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, te da je potrebno da Služba i Ministarstvo  u budućnosti sarađuju na izradi programa za njih. 

Pećanac je rekao da programi moraju biti kvalitetni, izvodljivi i imati zatvorenu finansijsku konstrukciju, a da je najbolji, da to postignu, rad sa institucijama zaduženim za spomenutu populaciju. 

- Za programe vezane za  memorandum planiramo izdvojiti najmanje tri miliona KM i ako Skupština KS usvoji rebalans budžeta mi te programe možemo pokrenuti prije kraja godine - istakao je Pećanac.

Jusko je naveo da je briga o nezaposlenim članovima boračke populacije u vrhu prioriteta ministarstva na čijem je čelu, te da će zahvaljujući saradnji sa Službom za zapošljavanje KS ona biti podignuta na viši nivo.

- Sada možemo ciljano pomagati kategorijama koje u momentu traže posao jer samo Ministarstvo za boračka pitanja KS nema kapacieta za to - dodao je Jusko.

Sredstva za realizaciju programa za zapošljavanje članova boračke populacije Kantona Sarajevo osigurat će Služba za zapošljavanje KS, koja će također kroz definisanje prioriteta i specifikacija njihovih realnih potreba raditi i na izradi programa dodatnog obrazovanja i prekvalifikacija radi bržeg zapošljavanja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!