[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/05\/21\/trash.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/05\/21\/100x73\/trash.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/05\/21\/trash.jpg","size":"671.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Blizu milion cipela i četkica za zube pronađeno na Kokosovom otoku

Ova količina otpada je ekvivalentna onome što bi ostrvska zajednica, sa populacijom od manje od 600 ljudi, proizvela za oko 4000 godina.

Smješten na 2.100 km od obale sjeverozapadne Australije, Kokosova ostrva sada imaju procjenjenih 414 miliona komada otpada od 238 tona prisutnih na otočnoj grupi. Oko 25% ovog otpada je klasifikovano kao plastika za jednokratnu upotrebu, prema izvještaju časopisa Nature.

 U izvještaju se navodi da  u okeanu, plastični predmeti izloženi valovima i sunčevim zrakama počinju da se fragmentiraju u male čestice koje se zadržavaju desetljećima, možda čak i stoljećima. U izveštaju se upozorava da nije moguće ukloniti značajne količine plastike  u okeanu, što čini prevenciju ulaska novih stvari u more od ključne važnosti.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!