[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/12\/blinken-aa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/12\/100x73\/blinken-aa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/12\/blinken-aa.jpg","size":"68.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Blinken putuje u Bruxelles na razgovore o Afganistanu i Ukrajini

Američki državni sekretar Antony Blinken putuje u Bruxelles na razgovore s evropskim i NATO saveznicima o Afganistanu, Ukrajini i ostalim temama.

State Department saopćio je da će Blinken imati sastanke u belgijskoj prijestonici u utorak i tamo će se sastati s ministrom odbrane Lloydom Austinom radi dodatnih konsultacija u srijedu.

Portparol State Departmenta, Ned Price, saopćio je u ponedjeljak da će Blinken iskoristiti posjetu da „potvrdi američku predanost transatlanskom savezništvu kao kritičnom partnerstvu za ostvarenje naših obostranih ciljeva“.

Posjeta dolazi uoči roka, 1. maja, koji je odredila Trumpova administracija za povlačenje koalicijskih trupa pod američkim vodstvom iz Afganistana. Očekuje se da taj rok neće biti ispoštovan, sudeći po aktuelnom američkom predsjedniku Jou Bidenu i ostalim američkim zvančnicima, dok mirovni pregovori između afganistanske vlade i talibana ostaju nedovršeni.

Sastanci također dolaze u vrijeme gomilanja ruskih vojnika duž rusko-ukrajinske granice koje je zabrinulo zapadne zvaničnike dok napetosti jačaju između ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine, prenosi Associated Press.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!