[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/blinken-aa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/100x73\/blinken-aa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/blinken-aa.jpg","size":"68.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Blinken predložio mirovnu konferenciju o Afganistanu pod okriljem UN-a

Američki državni sekretar Antony Blinken predložio je mirovnu konferenciju o Afganistanu pod okriljem Ujedinjenih nacija u pismu upućenom afganistanskom predsjedniku Mohammadu Ashrafu Ghaniju, javili su američki mediji.

U pismu Ghaniju datiranom na 28. februar, Blinken je predložio mirovnu konferenciju pod okriljem UN –a u Turskoj, „na kojoj bi se raspravljalo o jedinstvenom pristupu podršci miru u Afganistanu“, javio je New York Times koji je imao uvid u kopiju prijedloga.

Posrednici iz Sjedinjenih Država, Kine, Rusije, Pakistana, Irana i Indije prisustvovali bi predloženoj konferenciji pod okriljem UN-a, navodi se u novinskom izvještaju.

Prijedlog također uključuje „mapu puta“ za buduću afganistansku vladu u kojoj bi participirali i talibani, izmjenu afganistanskog ustava i odredbe trajnog i sveobuhvatnog primirja.

Blinken navodi u pismu da Sjedinjene Države još nisu odlučile da povuku preostalih 2.500 vojnika iz Afganistana do maja, ali je izrazio zabrinutost da bi „talibani mogli ostvariti rapidne teritorijalne pomake nakon američkog povlačenja“.

Novine također pišu da su postojanje pisma, o kome je prvi izvijestio TV kanal TOLOnews u Afganistanu, potvrdili američki zvaničnik u Washingtonu i afganistanska vlada.

Portparol američkog State Departmenta odbio je, ipak, komentirati pismo.

- Nismo donijeli nikakve odluke po pitanju naših snaga u Afganistanu nakon 1. maja. Sve opcije su na stolu - kazao je portparol.

Sjedinjene Države i afganistanska vlada potpisali su sporazum krajem februara 2020. koji poziva na puno povlačenje američkih vojnih snaga iz Afganistana do maja 2021. ukoliko talibani ispune uslove iz sporazuma, među kojima je i prekid veza s terorističkim grupama.

Administracija predsjednika Bidena tvrdi da talibani nisu ispunili svoje obaveze u okviru sporazuma sa Sjedinjenim Državama.

Rat u Afganistanu odnio je živote oko 2.400 američkih vojnika i najduži je u američkoj istoriji, prenosi Xinhua.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!