[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/l-7fabb74cf84de84eb3515b554fb05ea7.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/100x73\/l-7fabb74cf84de84eb3515b554fb05ea7.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/l-7fabb74cf84de84eb3515b554fb05ea7.jpg","size":"82.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Blinken doputovao u Rijad na početku nove bliskoistočne turneje

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u ponedjeljak u Rijad na početak nove turneje s ciljem pritiska na postizanju primirja između Izraela i Hamasa i povećanja dostave humanitarne pomoći u Pojasu Gaze.

Šef američke diplomatije također će boraviiti u Jordanu i Izraelu u svojoj sedmoj posjeti regiji od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra koji je pokrenuo nemilosrdnu izraelsku vojnu kampanju u Gazi.

Očekuje se da će Blinken u Saudijskoj Arabiji održati nove razgovore sa saudijskim čelništvom o potencijalnoj normalizaciji odnosa s Izraelom, kazao je zvaničnik State Departmenta.

Saudijska Arabija je razmatrala taj korak, koji bi imao ogroman značaj jer je kraljevstvo čuvar dva najsvetija mjesta islama - prije 7. oktobra.

Sjedinjene Države nastoje zadržati zamah na normalizaciji, kako bi podstakle izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, dugogodišnjeg protivnika palestinske državnosti, na umjerenost.

Blinken će se također u Rijadu sastati s nizom zalivskih i evropskih ministara vanjskih poslova koji dolaze na sastanak Svjetskog ekonomskog foruma i razgovore Vijeća za saradnju u Zalivu.

Blinken će s njima razgovarati o planovima za obnovu poslijeratne Gaze, saopćio je zvaničnik State Departmenta.

Planovi bi mogli uključivati finansiranje obnove Gaze - čija je velika većina stanovništva raseljena - ili podršku za uspostavu novih struktura upravljanja, dok Izrael slijedi svoj cilj da uništi Hamas.

Blinken je doputovao nekoliko sati nakon što su predsjednik Joe Biden i premijer Netanyahu razgovarali telefonom o trenutnim razgovorima o zaustavljanju izraelske ofanzive u pojasu Gaze u zamjenu za oslobađanje talaca.

Egipat, Katar i Sjedinjene Države mjesecima pokušavaju posredovati u novom primirju između Izraela i Hamasa, dok se pritisak javnosti povećava za postizanje sporazuma.

Biden je također ponovio zabrinutost zbog toga što je Izrael pokrenuo operaciju u Rafahu, gradu na jugu Gaze u kome se sklonilo više od milion Palestinaca, prenosi AFP.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!