[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/mia-blazevic-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/100x73\/mia-blazevic-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/mia-blazevic-1.jpg","size":"45.88","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Blažević: Dvije sedmice razmaka između vakcina protiv COVID-19 i sezonske gripe

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH Mia Blažević kaže da sve osobe koje su primile vakcine protiv COVID-19 mogu primiti i vakcinu protiv sezonske gripe, a razmak između te dvije vrste vakcina mora biti minimalno dvije sedmice.

- To je jedini preduvjet, da bi bilo vremena da obje vrste vakcina razviju imunitet odnosno odgovor na vakcine. Posebno osobama koje spadaju u rizičnu grupu preporučamo da se, uz vakcinu protiv COVID - 19, vakcinišu i protiv sezonske gripe. Dvije sedmice nakon druge doze vakcine protiv COVID -19 preporučamo cijepljenje protiv sezonske gripe - naglasila je za Fenu dr. Blažević.

U Federaciji BiH vakcinisanje protiv sezonske gripe organizirano je na nivou kantona, a federalni Zavod nabavit će i ove godine oko 7.200 doza prvenstveno za potrebe zdravstvenih djelatnika u Federaciji BiH.

- Dospijeće cjepiva protiv sezonske gripe ne ovisi od nas, nego od proizvođača i dostavljača. Na osnovu iskustva iz ranijih godina, obično to bude krajem oktobra i/li početkom novembra – naglasila je dr. Blažević.

Nakon što vakcine stignu u Federaciju BiH i dobiju odobrenje od Agencije za lijekove BiH, kreće proces vakcinacije. Najbolje se što prije vakcinisati, da bi se dalo vremena imunitetu da se razvije i štiti od sezonske gripe.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!