[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/price-euring.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/100x73\/price-euring.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/price-euring.png","size":"994.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

BiH zvanično primljena u Evropsku uniju za prstenovanje ptica

Bosna i Hercegovina zvanično je primljena u Evropsku unija za prstenovanje ptica (EURING).

- To otvara vrata aktivnijem istraživanju i zaštiti ptica u našoj državi. Znamo da su one dobar pokazatelj očuvanosti prirode, čiste je i obnavljaju, korisne su našim baštama, dvorištima i voćnjacima jer se hrane štetnim insektima i slično - navode iz Ornitološkog društva Naše ptice iz Sarajeva.

Ističu da su, kako je objavljeno na Generalnoj skupštini 10. septembra, višegodišnje aktivnosti bh. ornitologa urodile plodom i BiH je konačno postala članica EURING-a.

Generalna skupština EURING-a održava se od 10. do 12. septembra u Zrenjaninu (Srbija), a domaćin je Centar za markiranje životinja Prirodnjačkog muzeja, koji je član Unije. Skupštini u Zrenjaninu prisustvovalo je 75 učesnika iz više od 30 članica Unije, a osim Bosne i Hercegovine u članstvo je primljena i Albanija.

Evropska unija za prstenovanje ptica (EURING) svake druge godine organizira Generalnu skupštinu kojoj prisustvuju predstavnici članova programa.

Ti sastanci obuhvaćaju sve aspekte rada Unije, uključujući izvještaje o rezultatima projekata i formalnim poslovima, poput izbora članova Odbora. Sastanak prstenovačkih centrala, članica EURING-a održava se svaki put u drugoj centrali.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!