[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/joe-biden-aa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/100x73\/joe-biden-aa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/joe-biden-aa.jpg","size":"49.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Biden prioritetom proglasio promoviranje demokratije širom svijeta

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je promoviranje demokratije širom svijeta centralnom komponentom svoje strategije nacionalne sigurnosti, u novim smjernicama objavljenim u srijedu.

- Autoritarizam je u globalnom maršu – navodi se u predsjedničkim Prelaznim nacionalnim smjernicama.         

- Ojačat ćemo i stati iza naših saveznika, sarađivat ćemo s partnerima koji razmišljaju kao i mi, i prikupit ćemo kolektivnu snagu kako bi promicali naše zajedničke interese i odvratili zajedničke prijetnje. Mi ćemo predvoditi s diplomatijom - navodi se u dokumentu na 24 stranice, prenosi dpa.

Pandemija, klimatska kriza, kibernetske prijetnje i nasilni ekstremizam su među „najvećim prijetnjama“. U dokumentu se naglašava da mnoge od tih prijetnji „ne poštuju granice ni zidove i s njima se mora suočiti kolektivnom akcijom“.

- Također se moramo suočiti s realnošću da se distribucija vlasti širom svijeta mijenja, stvarajući nove prijetnje – navodi se u dokumentu.         

- Kina je, posebno, postala sve agresivnija. Ona je jedini konkurent koji je potencijalno sposoban kombinovati svoju ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć kako bi mogao postati trajni izazov stabilnom i otvorenom međunarodnom sistemu – piše u smjernicama.         

U dokumentu se također pominje Rusija, koja „ostaje odlučna da jača globalni uticaj i da igra destruktivnu ulogu na svjetskoj pozornici“.

Bijela kuća također naglašava s da se Washington „nikada neće ustručavati od upotrebe sile kada se zahtijeva da branimo naše vitalne nacionalne interese“, dodajući da će diplomatija biti prvo sredstvo na raspolaganju u  promicanju američkih interesa na globalnoj pozornici.

Biden, demokrata, pokrenuo je radikalni odmak od vanjskopolitičkog pristupa „Amerika prije svega“ svog republikanskog prethodnika Donalda Trumpa otkako je preuzeo dužnost u januaru.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!