[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/24\/l-e21c0e9365c8c83b2ee66704e53b1a3d.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/24\/100x73\/l-e21c0e9365c8c83b2ee66704e53b1a3d.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/24\/l-e21c0e9365c8c83b2ee66704e53b1a3d.jpg","size":"100.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Biden na Quad samitu u Tokiju: Nalazimo se u mračnom satu istorije nakon ruske invazije na Ukrajinu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je čelnicima Indo-Pacifika okupljenim na samitu četiri zemlje (Quad samit) u utorak u Tokiju da se nalaze u "mračnom satu u našoj zajedničkoj historiji" zbog ruskog rata protiv Ukrajine i pozvao ih da povećaju nastojanje da se zaustavi agresija Vladimira Putina.

- Ovo je više od samo evropskog pitanja. To je globalno pitanje - rekao je Biden na Quad samitu .

Iako predsjednik nije direktno prozvao nijednu zemlju, čini se da je njegova poruka, barem djelomično, usmjerena na indijskog premijera Narendru Modija, s kojim i dalje postoje razlike oko toga kako odgovoriti na rusku invaziju.

Za razliku od drugih Quad zemalja i gotovo svih drugih saveznica SAD-a, Indija nije uvela sankcije, pa čak ni osudila Rusiju, njenog najvećeg dobavljača vojne opreme.

Dok je Modi sjedio u blizini, Biden je kazao da svijet ima zajedničku odgovornost učiniti nešto kako bi pomogao ukrajinskom otporu protiv ruske agresije.

- U mračnom smo času u našoj zajedničkoj historiji. Ruski brutalni i ničim izazvani rat protiv Ukrajine izazvao je humanitarnu katastrofu i nevini civili su ubijeni na ulicama, a milioni izbjeglica su interno raseljeni ili van zemlje - dodao je.

Kasnije, u komentarima novinarima nakon sastanka jedan na jedan s Modijem, Biden je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu ima učinak na cjelokupni globalni svjetski poredak. Biden je dodao da će se SAD i Indija nastaviti savjetovati "o tome kako ublažiti ove negativne posljedice".

U svojim komentarima Modi nije spomenuo rat u Ukrajini, već je označio nekoliko trgovinskih i investicijskih programa o kojima je razgovarao s predsjednikom.

Bijela kuća pohvalila je nekoliko pacifičkih zemalja, uključujući Japan, Singapur i Južnu Koreju, jer su na rat odgovorili strogim sankcijama Rusiji i zabrani izvoza, dok su ponudile humanitarnu i vojnu pomoć Kijevu.

Za nekoliko većih azijskih sila, invazija je viđena kao ključni trenutak za svijet da snažnim odgovorom Rusiji pokaže da Kina ne bi trebala pokušavati zauzeti sporni teritorij vojnom akcijom.

Japanski premijer Fumio Kishida, primjećujući rusku agresiju u Ukrajini, rekao je ostalim čelnicima: "Ne možemo dopustiti da se ista stvar dogodi u regiji Indo-Pacifika", prenosi AP.

Bijela kuća je razočarana relativnom šutnjom Indije, najveće svjetske demokratije. Biden je zamolio Modija da ne ubrzava kupovinu ruske nafte jer SAD i drugi saveznici žele smanjiti prihode Moskve od energije. Indijski premijer nije se javno obvezao da će se povući iz ruske nafte, a Biden je Indiju javno nazvao "pomalo klimavom" u svom odgovoru na invaziju.

Suočena s pritiskom Zapada, Indija je osudila smrt civila u Ukrajini i pozvala na hitan prekid neprijateljstava.

Članice Quad-a su SAD, Japan; Australija i Indija.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!