[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/01\/struja-elektroenergetska-postrojenja.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/01\/100x73\/struja-elektroenergetska-postrojenja.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/01\/struja-elektroenergetska-postrojenja.jpg","size":"149.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Bičakčić: Uspostava bh. berze električne energije jedino racionalno rješenje

Predsjednik Bosanskohercegovačkog vijeća za velike električne sisteme Edhem Bičakčić, komentarišući najnoviji podatak Agencije za statistiku BiH o izvozu električne energije iz BiH u periodu januar-april ove godine, u iznosu  227,7 miliona KM, kazao je da kod donošenja bilo kakvog zaključka i prognoza to treba uzeti sa oprezom.

-Bosna i Hercegovina je u tom periodu morala izvesti 40 posto više električne energije nego 2019. godine, da bi dobila ovaj finansijski rezultat. Razlog je što je usljed krize uzrokovane Covidom-19 došlo do pada potrošnje, ali i pada cijena električne energije na berzama. Prosječne cijene na berzi u tom  periodu  prošle godine su bile veće za 30 posto  u odnosu na isti period 2020. godine – kazao je Bičakčić za Fenu.

Bosna i Hercegovina je, kako je dodao, u posmatranom periodu ove godine uvezla 1.0 TWh, vrlo jeftine električne energije, koja je jeftinija više nego tri puta od one koja je izvezena. Uz proizvodnju od 5.3 TWh i izvoz od 2.7 TWh, naveo je Bičakčić, to značajno popravlja naš finansijski bilans u trgovini strujom za ovaj četveromjesečni period.

Ovi podaci i tumačenje aktueliziraju pitanje uspostave domaće berze za električnu energiju, a u vezi s tim Bičakčić kaže kako ima dojam da naša vlast dovoljno ne razumije potrebu za uspostavom ove berze.

- Organizovano tržište električne energije, odnosno njegova uspostava je obaveza BiH prema Ugovoru o Energetskoj zajednici i drugim prihvaćenim inicijativama. Zbog toga, prema prihvaćenoj evropskoj i regionalnoj praksi uspostava bh. berze električne energije se nameće kao jedino racionalno i ispravno rješenje - zaključio je predsjednik Bosanskohercegovačkog vijeća za velike električne sisteme.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!