[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/16\/novinari2-foto-radio-sarajevo-945x550.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/16\/100x73\/novinari2-foto-radio-sarajevo-945x550.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/16\/novinari2-foto-radio-sarajevo-945x550.jpg","size":"54.35","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Profesija novinar/novinarka

BH novinari: Osuda upada u redakciju Faktora i prijetnji upućenih novinarima ovog portala

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju upad u redakciju portala Faktor.ba te prijetnje novinarima i urednicima ovog portala, zbog objave teksta o paljevini automobila i pucnjavi u sarajevskom naselju Vraca.

Prema pisanju Faktora, dvije ženske osobe su 14. aprila neovlašteno ušle u prostorije ovog portala, te uz direktne prijetnje i psovke upućene članovina redakcije, zahtijevale da se pomenuti tekst ukloni. Potom je i muškarac,  o kojem je pisao ovaj portal, povzvao telefon redakcijsku tražeći da se tekst ukloni i prijeteći da će doći u prostorije Faktora sa svojim advokatom. Riječ je o osobi koja je odranije poznata policijskim organima i osuđivana za različita kriminalna djela.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima ističu kako su ovakvi napadi i pritisci na novinare koji profesionalno rade svoj posao potpuno neprihvatljivi u demokratskom društvu i predstavljaju ozbiljan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara. Pohvaljujemo brzu i profesionalnu reakciju MUP-a Kantona Sarajevo tokom podnošenja prijave o napadu na redakciju Faktora, a od svih nadležnih institucija zahtijevamo da provedu hitnu istragu o ovom slučaju i procesuiraju odgovorne osobe u skladu sa zakonom.

Također, UO BH novinara apeluje na parlamentarne zastupnike u oba bh. entiteta, Distriktu Brčko i na državnom nivou da što prije usvoje izmjene i dopune krivičnih zakona kojima bi se pooštrila kaznena politika kada je riječ o napadima na novinare. Sve veći broj fizičkih i verbalnih napada i prijetnji novinarima i novinarkama, koji Bosna i Hercegovina bilježi iz godine u godinu, predstavlja direktnu posljedicu nekažnjavanja ili relativno blagih sankcija prema napadačima. Nadležna tužilaštva i sudovi svoj posao moraju raditi profesionalno, efikasno i u zakonskom okviru koji će poslati jasnu poruku svima da se napadi na novinare, medije i slobodu izražavanja neće i ne smiju tolerisati., poručili su iz Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!