[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/15\/planinari-16.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/15\/100x73\/planinari-16.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/15\/planinari-16.jpg","size":"213.49","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Bh. i planinari regije i ovog januara na Memorijalnom pohodu na Hajlu

 Planinari iz Bosne i Hercegovine pridružili su se i ove godine sudionicima Memorijalnog pohoda na Hajlu u Crnoj Gori, koji se tradicionalno održava u znak sjećanja na alpinistu Safeta Mavrića Ćaku.

Ove godine sudjelovalo je oko 250 ljubitelja prirode iz država regije. Po tradiciji, planinari vozilima prilagođenim tom terenu idu do lokacije Bandžov, u podnožju planine Hajle na 1.400 m.n.v. . Odatle pješice stižu u planinarski dom Grope na (1.900 m.n.v.), a s te lokacije penje se vrh Hajle (2.403 m.n.v.).

Sudionike pohoda pratili su solidni vremenski uvjeti za ovo doba godine, a do vrha su stigli bez većih problema. Uživali su u planinarenju, bez obzira što je bilo i naporno zbog visine snijega. Na putu do vrha bilo je dosta zahtjevno, trebalo je prtiti snijeg. Sav taj trud nagrađen je lijepim pogledom s vrha, potom i druženjem u planinarskom domu Grope.

Organizator 23. pohoda je Planinarski i ski klub Hajla iz Rožaja, a sudionici su bili smješteni u planinarskom domu Grope i u katunskom selu Bandžov. Među sudionicima pohoda godinama je i sestra Safeta Mavrića Ćake, Ramiza Mavrić kojoj taj pohod mnogo znači.

Memorijalni pohod "Safet Mavrić-Ćako" održava se u znak sjećanja na alpinistu iz Novog Pazara, koji je smrtno stradao na Hajli januara 1997. godine. Planinari Rožaja i Novog Pazara od tada se tako prisjećaju prijatelja, sportiste, zaljubljenika u tu planinu i velikog čovjeka, a godinama im se u tome pridružuje i sve više planinara iz država regije i šireg područja.

Memorijalni pohod na Hajlu (pripada lancu Prokletija) spada među najmasovnije zimske uspone u regiji. Doprinosi i promociji te planine, koja ima potencijale za planinski turizam.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!