[{"img":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","thumb":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/300x300\/no_photo.png","full":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"246.93","dimensions":{"width":770,"height":460}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

BH-Gas podržava inicijativu ministra Džindića o smanjenju cijena gasa

SARAJEVO, 7.01.2016

km.

BH-Gas u saopćenju za javnost podsjeća da je to jedno od rijetkih javnih preduzeća koje je snizilo cijenu energenta u zadnjih 20 godina, smatrajući da su dokazali da se od višegodišnjeg gubitaša i firme dovedene pred stečaj može stvoriti državna kompanija koja je u stanju biti u službi građana BiH.

Kroz provedene aktivnosti spašeno je 45 radnih mjesta u BH-Gasu, ističu, zaštićena je imovina Federacije BiH, osigurana stabilnost snabdijevanja BiH prirodnim gasom te je dugogodišnji gubitaš postao jedna od rijetkih državnih kompanija koje posluju pozitivno i donosi profit FBiH.

- Kao društveno odgovorno preduzeće želimo podržati inicijativu ministra Džindića i vlastitim primjerom podstaći i druge kompanije u lancu (KJKP Sarajevogas i Toplane Sarajevo) da krenu istim putem te da i građani osjete benefite dosadašnjeg rada preduzeća - saopćeno je.

Kako u BH-Gasu naglašavaju ova inicijativa mora imati kontinuitet, jer je ključno osigurati redovno plaćanje dobavljačima i izbjeći velika dugovanja i plaćanje penala.

KJKP Sarajevogas sada BH-Gasu za isporučeni prirodni gas duguje 69.596.554,63 KM plus 15.795.511,15 KM obračunatih zakonskih zateznih kamata, zbog čega u BH-Gasu kažu da kantonalna preduzeća moraju plaćati za potrošeni prirodni gas koji naplaćuju od građana.

- Ovo je posebno važno, uzimajući u obzir činjenicu da smo suočeni sa mogućnošću da dođe do enormnog povećanja troškova transporta gasa za evropske zemlje, zbog rusko-ukrajinskog sukoba - upozorili su.

Imajući sve ovo u vidu, Uprava BH-Gasa je spremna ponuditi najnižu cijenu prirodnog gasa, bez ikakve zarade samo s pokrivanjem troškova poslovanja da bi u ovom izuzetno teškom vremenu pomogli građanima.

Pozvali su ministra Džindića da proširi inicijativu na sve ostale kompanije iz njegovog resora da bi se zajednički učinilo što je moguće više u interesu građana BiH.

Podijelite ovaj članak!