[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/03\/l-f39472b9f66545ef7338aba5ada856c7.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/03\/100x73\/l-f39472b9f66545ef7338aba5ada856c7.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/03\/l-f39472b9f66545ef7338aba5ada856c7.jpg","size":"42.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Bez dogovora oporbe i vlasti o lokalnim izborima u Srbiji

Predstavnici srbijanske vlasti i oporbe nisu postigli dogovor o održavanju svih lokalnih izbora istoga dana kada bi trebali biti održani i beogradski izbori, što je bio ključni zahtjev oporbenih koalicija "Srbija protiv nasilja" i "Nada".

Oporba je ranije optužila vladajuću Srpsku naporednu stranku da je na beogradske lokalne izbore, održane u prosincu 2023. godine, iz drugih srbijanskih gradova i Republike Srpske, dovela 50.000 glasača koji su promijenili izbornu volju žitelja srbijanske prijestolnice.

Nakon što ni jedna strana nije uspjela osigurati većinu u gradskoj skupštini, izbori u Beogradu moraju se ponoviti, a oporba traži da se lokalni izbori u Srbiji održe istoga dana i u drugim općinama i gradovima Srbije.

Na taj način bi se onemogućila izborna prevara, odnosno da se biračima fiktivno mijenja prebivalište kako bi glasači iz onih općina gdje nema izbora mogli glasovati u općinama i gradovima u kojima se održavaju lokalni izbori.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Ana Branabić nakon propalih pregovora izjavila je kako nije mogla „praviti nedemokratski presedan kojim Narodna skupština nekom ograničava mandat“, prenose srbijanski elektronički mediji.

- Oko toga nisam spremna razgovarati, ali sam dala alternativni prijedlog da danas do ponoći raspišem beogradske izbore za 2. lipnja. Pristali smo pomjeriti izbore u Beogradu za krajnji mogući zakonski rok… a da sve ostale izbore imamo istog datuma i da se razgovara da ti izbori, koji padaju u srpnju ili kolovozu, budu u rujnu ili listopadu - poručila je Brnabić.

Miroslav Aleksić, predsjednik Narodnog pokreta, rekao je novinarima da vlast nema objašnjenje zbog čega ne žele da se svi izbori održe u jednom danu i to po njemu "potvrđuje da vlast nema čiste namjere", te da će ponoviti preseljenje birača.

Dodao je kako je ovim "vlast izabrala da na izbore ide bez opozicije".

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!