[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/13\/bevanda.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/13\/100x73\/bevanda.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/13\/bevanda.jpg","size":"289.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Bevanda najavio: Moguće povećanje plaća u institucijama BiH

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda najavio je mogućnost da osnovica plate u institucijama BiH bude povećana za 4,5 posto, te dodao da su sve veći pritisci sindikata da se to dogodi nakon sedam godina.Bevanda je naveo da je usvajanjem budžeta za 2019. godinu ostvarena mogućnost za povećanje naknade za topli obrok i najavio da će se to početi isplaćivati uz januarske plate.

Prema njegovim riječima, postoji inicijativa da se osnovica vrati na onaj nivo na kom je bila 2012. godine kada je snižena za 4,5 posto.

"Pritisak sindikata je sve veći, a u prvobitnom sporazumu koji je Vijeće ministara imao s njima, kada su smanjene plate i naknade, navedeno je da dvije godine neće biti korekcija. Prošlo je sedam godina i sve češća su pisma, dopisi i zahtjevi za sastanke na ovu temu. Možda i opravdano jer treba imati u vidu i one čiji je koeficijent nizak", rekao je Bevanda za "Glas Srpske".

On je dodao da je siguran da niko ne može reći da su dobro plaćeni vojnici, policajci, inspektori i oni čiji rad je često izložen raznim rizicima.

"To je odluka koju donosi Vijeća ministara na osnovu Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, pa ćemo uskoro vidjeti da li će biti prihvaćena ova inicijativa", rekao je Bevanda, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!