[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/berta-julia-beck.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/100x73\/berta-julia-beck.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/berta-julia-beck.jpg","size":"127.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

BeRTA moduli u Beču - Novi način ozelenjavanja grada

 U borbi protiv ljetnih vrućina i klimatskih promjena, Beč se sve više oslanja na ozelenjavanje grada i zelene fasade kao "prirodne klima uređaje". Najnoviji projekt pod nazivom "BeRTA" omogućava stanovnicima još jednostavniji i jeftiniji pristup zelenoj fasadi.

"BeRTA" moduli su izdržljiva korita izgrađena od vlaknastog cementa sa rezervoarima za vodu i posebnom podlogom. U njih se sade biljke penjačice koje se prilagođavaju fasadama.

Ovaj korak ka ugodnijim ljetima grad subvencionira putem centra za ozelenjavanje "GRÜNSTATTGRAU". Subvencija pokriva implementaciju projekta i sve nastale troškove do ukupno 6.880 eura, uz određenu participaciju građana od 560 eura po modulu odnosno koritu.

Projekti ozelenjavanja u proteklih nekoliko godina pokazali su da stanovnike od nauma ne odvraćaju samo troškovi nego i administrativni procesi. Stoga je "BeRTA" zamišljen kao sveobuhvatan projekt, u sklopu kojeg se na jednom mjestu nalaze sva rješenja za određenu građevinu.

Prednost zelenih fasada nije samo čišći zrak, nego i bolja mikroklima. Temperature u ozelenjelim dijelovima grada izmjerene su do 13 stepeni celzijusa niže u odnosu na ostatak. Smanjujući potrebu za hlađenjem, fasade pomažu u smanjenju emisije CO2, dok ozelenjavanje za građevine djeluje poput štita od vremenskih utjecaja i pomaže u smanjenju troškova obnove i održavanja. Pored toga, evidentno povećava vrijednost građevine, kvalitetu života u njoj i poboljšava zdravlje stanovnika, saopćio je Eurocomm PR Sarajevo. 

  

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!