[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/12\/l-ca46e8075e54498420f69186e20854fb.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/12\/100x73\/l-ca46e8075e54498420f69186e20854fb.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/12\/l-ca46e8075e54498420f69186e20854fb.jpg","size":"52.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Belgijsko tužilaštvo otvorilo istragu o ruskom miješanju u Evropskom parlamentu

Belgijsko federalno tužilaštvo otvorilo je istragu o ruskom miješanju u Evropskom parlamentu. Premijer Alexander De Croo je to objavio u petak tokom brifinga o belgijskom predsjedavanju Vijećem Evropske unije, prenosi Belga.

Krajem marta, češke obavještajne službe objavile su da su otkrile postojanje mreže koju finansira Moskva koja širi prorusku propagandu o Ukrajini putem vijesti Glasa Evrope.

Ovo je ista stranica na kojoj su Filip Dewinter (Vlaams Belang) i njegov stranački kolega Filip Brusselmans dali intervju. Navodi se da su evropski parlamentarci kontaktirani i plaćeni da promoviraju rusku propagandu.

Belgijske obavještajne službe potvrdile su postojanje ove mreže s aktivnostima u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Belgiju, rekao je De Croo u petak. Dodao je da su ciljevi Moskve jasni: "Pomoći da se izabere više proruskih kandidata za Evropski parlament i da se ojača proruski narativ u toj instituciji".

De Croo je u petak kontaktirao češkog premijera Petra Fialu i predsjednika Evropske komisije i parlamenta, zalažući se za evropski i nacionalni pristup.

Djela su kažnjiva u Belgiji jer se miješanje dogodilo na belgijskom tlu.

- Plaćanje nije izvršeno u Belgiji, ali uplitanje jeste - rekao je De Croo.

Novi nacionalni zakon, koji je stupio na snagu ove sedmice, izričito cilja na miješanje. Belgijsko federalno tužilaštvo je stoga pokrenulo ovu istragu.

Potrebna je i akcija na evropskom nivou.

- Potrebno nam je više alata za borbu protiv ruske propagande i dezinformacija - rekao je De Croo.

Belgija je stoga zatražila od Eurojusta da se hitno sastane i razgovara o ovom slučaju.

De Croo je također izjavio da želi provjeriti da li im mandati evropskog javnog tužioca i Evropskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) dozvoljavaju da slijede ovu rusku prijetnju.

- Ako ne, moramo produžiti te mandate - naveo je.

On će to pitanje pokrenuti na samitu EU sljedeće sedmice u Briselu. Nije mogao potvrditi o kojim poslanicima je riječ.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!