[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/21\/bec-cryo-et.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/21\/100x73\/bec-cryo-et.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/21\/bec-cryo-et.jpg","size":"123.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Bečki naučnici omogućili novi 3D prikaz koronavirusa

Bečkim naučnicima je pošlo za rukom da kreiraju trodimenzionalni prikaz koronavirusa.

Sve dosadašnje prezentacije koronavirusa bile su isključivo modeli koji su prepoznatljivi po kružnom obliku s karakterističnim "spajk" proteinima pomoću kojih virus prodire u ljudske ćelije.  

Nova vizualizacija koronavirusa bečke kompanije "Nanographics" Tehničkog univerziteta zasniva na podacima naučnika s Tsinghua univerziteta u Pekingu. Tim stručnjaka s tog univerziteta uspio je da izdvoji čestice virusa iz uzoraka, da ih skenira niskotemperaturnim elektronskim mikroskopom i digitalizuje. Ovdje je bilo važno da se struktura "spajk" proteina nije promijenila kada je uzorak skeniran.

Video snimak pokazuje kako se virus korak po korak izdvaja iz slanog rastvora u koji su čestice virusa potopljene.

- Fascinantno je kako se na osnovu mikroskopskih podataka detaljno može posmatrati struktura virusa - objasnio je Ivan Viola s Tehničkog univerziteta u Beču. To je prvi prikaz ovakvih podataka visokog vizuelnog kvaliteta.

Metode koje su istraživači razvili imaju za cilj da da utiču na lakše i brže analiziranje podataka biološke mikroskopije, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!