[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/13\/copyright-stadt-wien-furthner.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/13\/100x73\/copyright-stadt-wien-furthner.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/13\/copyright-stadt-wien-furthner.jpg","size":"125.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Bečke subvencije za zelene krovove do 20.200 eura

Ozelenjavanje urbanih sredina utiče pozitivno na mikroklimu, jer stvara hlad, podiže vlažnost u zraku i pruža stanište i izvor hrane za insekte i ptice. Služba za zaštitu okoliša "Stadt Wien - Umweltschutz" predstavlja polaznu tačku za subvencioniranje zelenih krovova, fasada ili uređivanje zatvorenih dvorišta u glavnom gradu Austrije.

Zelene krovove Beč subvencionira iznosom do 20.200 eura, ozelenjavanje dijela fasade, koji je okrenut prema ulici, može doseći do 5.200 eura, a zelena zatvorena dvorišta do 3.200 eura. Zahtjevi za subvencije se također mogu podnijeti u svrhu savjetovanja i planiranja projekta.

 - Ozelenjavanje zgrada nije samo lijep prizor, nego je i učinkovita mjera protiv pregrijavanja grada - naveo je Jürgen Czernohorszky, gradski vijećnik za klimatske promjene i dodao da "biljke imaju izolacijski učinak te vežu prašinu i CO2." Zbog njihovog pozitivnog uticaja na mikroklimu, klasični klima uređaji često postaju suvišni.

Beč nudi niz mogućnosti za ozelenjavanje zgrada, ovisno o uvjetima poput podnih instalacija, širine pločnika i površine fasade. Moguće je koristiti koritna ili fasadna rješenja sa specijalnim sistemima za navodnjavanje, kao što je sistem BeRTA. Pored toga, u obzir se uzimaju raspoloživi kapaciteti za njegu zelenila. Preduvjeti za subvencije uključuju pristanak vlasnika i zajednice, procjenu troškova i prilog računa za ozelenjavanje.

Glavni grad Austrije je samo u toku 2019. i 2020. godine za finansiranje takozvanih vertikalnih livada uspostavila budžet od ukupno 2,3 miliona eura, saopćeno je iz Eurocomm PR-a.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!