[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-5ab5182d8daf96c5cc43ebdffcc08226.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/100x73\/l-5ab5182d8daf96c5cc43ebdffcc08226.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-5ab5182d8daf96c5cc43ebdffcc08226.jpg","size":"79.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Bećirović nastavlja neumorno, iduće sedmice obraća se Vijeću sigurnosti UN-a

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović boravit će početkom naredne sedmice u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku. Kako Fena saznaje iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Bećirović obratit će se na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a povodom Izvještaja visokog predstavnika o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je sredinom prošlog mjeseca u New Yorku razgovarao s generalnim sekretarom UN-a Antóniom Gutteresom i predsjednikom Generalne skupštine UN-a Dennisom Francisom. Pored sastanaka u sjedištu UN-a, Bećirović je u protekla dva mjeseca intenzivirao diplomatske aktivnosti u brojnim državama i na Zapadu i na Istoku.  

Početkom ove sedmice, u okviru zvanične posjete Saveznoj Republici Njemačkoj, Bećirović je održao sastanke s predsjednikom Savezne Republike Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom i kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu, gdje je primljen uz najviše državne i vojne počasti. Prije toga, u Kairu je razgovarao s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fattahom El-Sisijem i premijerom Egipta Mostafom Kamalom Madboulyjem u okviru zvanične posjete Egiptu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u Briselu, početkom aprila 2024. u sjedištu najjače vojno-političke organizacije u svijetu, održao sastanak i pres-konferenciju s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Krajem marta, kralj Belgijanaca Filip u audijenciju je primio Denisa Bećirovića. 

U okviru zvanične posjete Kraljevini Belgiji, Bećirović je razgovarao s premijerom Belgije Aleksanderom De Croom i ministricom vanjskih poslova Belgije Hadjom Lahbib.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!