[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/26\/subvencioniraju-se-projekti-lijenika-iz-javnog-i-privatnog-sektora-te-s-medicinskog-sveuilita-u-beu-meduni-wien-copyright-meduni-wien.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/26\/100x73\/subvencioniraju-se-projekti-lijenika-iz-javnog-i-privatnog-sektora-te-s-medicinskog-sveuilita-u-beu-meduni-wien-copyright-meduni-wien.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/26\/subvencioniraju-se-projekti-lijenika-iz-javnog-i-privatnog-sektora-te-s-medicinskog-sveuilita-u-beu-meduni-wien-copyright-meduni-wien.jpg","size":"94.01","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Beč ulaže u vrhunsku zdravstvenu zaštitu

U Beču postoji vrhunska medicina za sve. Izjavio je to, prije nekoliko sedmica, direktor bečkog zdravstvenog fonda Richard Gauss i napomenuo da je „cilj bečke zdravstvene politike osigurati optimalnu medicinsku njegu za sve građanke i građane Beča, neovisno o primanjima, dobi, porijeklu ili spolu."

Važan doprinos medicini u Beču daje Medicinsko-naučni fond gradonačelnika Grada Beča.

Radi se dobrotvornoj organizaciji čije je osnivanje prije 40 godina inicirao tadašnji gradonačelnik Leopold Gratz.

Tako je, zahvaljujući fondu u protekloj godini u Beču, dodijeljeno ukupno 885.359,10 eura za 51 medicinsko-naučni projekt. U okviru inicijative se subvencioniraju naučni projekti bečkih doktora iz javnog i privatnog zdravstvenog sektora te Medicinskog univerziteta u Beču 'MedUni Wien'. Dosad je 1.460 projekata subvencionirano s ukupno 33,4 miliona eura.

- Za subvencioniranje značajnih naučnih projekata iz medicine u 2020. godini fokus će biti na temama kao što su integrisana zaštita, komunikacija doktora s pacijentima, ranjive skupine pacijenata poput migranata, osoba s invaliditetom i nezaposlenih osoba, rodne razlike u komunikaciji, analiza strukture pacijenata te upravljanje kvalitetom iz perspektive osoblja i pacijenata - saopćila je Eurocomm-PR Sarajevo, Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!