[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/211015-ilustracija-apeiron.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/100x73\/211015-ilustracija-apeiron.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/211015-ilustracija-apeiron.jpg","size":"44.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Beč testira lijek protiv Covid-19

Bečka biotehnološka kompanija Apeiron je započela istraživanje u Austriji vezano za primjenu lijeka protiv koronavirusa s aktivnim sastojkom APN01 koji će primiti 40 zdravih učesnika istraživanja inhalacionim putem.

Predviđeno je da se ubuduće na taj način u ranom stadiju bolesti liječe pacijenti koji su zaraženi ili pripadaju rizičnim grupama. Rukovodilac studije je farmakolog Markus Zeitlinger sa Medicinskog univerziteta u Beču.

APN01 je biotehnološki proizveden Angiotensin-konvertujući enzim 2 (rhACE2) kojeg je razvio Josef Penninger, suosnivač kompanije Apeiron, zajedno sa svojim kolegama. Virus SARS-CoV-2 treba da se veže sa rastvorljivi enzim APN01 umjesto za receptore ACE2 ljudskih ćelija koji patogenu trenutno služe kao prolaz. Cilj je blokirati virus i spriječiti upalne procese u plućima.

U prvoj fazi nove studije učesnici će primiti različite doze lijeka putem inhalatora. Na taj način će biti provjerena sigurnost i prihvatanje lijeka kao i maksimalna doza za primjenu.

U SAD-u je provedena druga faza studije s intravenoznom primjenom APN01 u kojoj je učestvovalo 1.600 osoba. Primjena lijeka inhalacionim putem od strane pacijenta bi mogla da služi u ranoj fazi bolesti.

- Time bi se snizili troškovi i smanjili rizični kontakti sa medicinskim osobljem - izjavila je Romana Gugenberger iz upravnog odbora kompanije, javlja Eurocomm PR.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!