[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/26\/08-28-copyright-pid-christian-jobst.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/26\/100x73\/08-28-copyright-pid-christian-jobst.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/26\/08-28-copyright-pid-christian-jobst.jpg","size":"83.87","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Beč: Samostalnom proizvodnjom LED sijalica brže do ekološke rasvjete

Zamjena postojeće javne rasvjete modernom tehnologijom jedan je od aktivnih doprinosa bečke gradske uprave u postizanju klimatskih ciljeva.

Beč je tako zacrtao da promijeni sve stare sijalice do 2026. godine. Do sada je zamijenjeno svih 50.000 visećih svjetiljki, a u drugoj fazi slijedi zamjena sijalica na 80.000 rasvjetnih stubova.

Okončanjem prve faze zamjene starih za nove LED sijalice već je ostvarena ušteda od 60 posto energije, što je istovremeno i ušteda od 700 tona ugljendioksida godišnje. Realizacijom druge faze prepolovit će se godišnja potrošnja struje, saopćio je Eurocomm PR Sarajevo.

Ove godine planirana je zamjena 11.400 sijalica. Kako bi uštedjeli na troškovima skladištenja, sijalice se dopremaju u vrijeme ugradnje, odnosno poručuje se samo onoliko komada koliko je Odjel za javnu rasvjetu (MA 33) spreman ugraditi. Pri transportu ne nastaje ambalažni otpad jer se sijalice dopremaju u drvenim sanducima.

Ovaj odjel je uslijed nedostatka adekvatnih modela na tržištu samostalno počeo proizvoditi svjetiljke. Samostalna produkcija ima prednost da prava na sijalicama ostaju pri gradskoj upravi, a Beč ne ostaje vezan za određenog proizvođača. Nove sijalice su napravljene modularno i imaju potrebnu fleksibilnost da prate stalne tehnološke promjene.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!