[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/pozar-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/100x73\/pozar-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/pozar-3.jpg","size":"144.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Beč - Nova otkrića o posljedicama požara u prirodi

Analizom ugljenisanih uzoraka iz požara u prirodi tim naučnika Centra za mikrobiologiju i ekologiju Univerziteta u Beču dokazao je postojanje povišene koncentracije štetnih molekula u biljkama, zvanih slobodni radikali, i do pet godina nakon požara.
 
Svake godine u požarima širom svijeta izgori više od 250 megatona biljaka. Prema studiji Univerziteta u Beču, u ugljenisanim ostacima otkriveno je postojanje velikih količina slobodnih radikala sa štetnim efektima po ekosistem i ljudsko zdravlje. Posebno visoke koncentracije slobodnih radikala pronađene se u ugljenisanom drvetu.
 
- Slobodni radikali stvaraju reaktivne supstance koje štete flori i fauni. Njihova količina u tlu se nakon požara povećava za deset do hiljadu puta te se tu zadržava narednih pet godina. Koncentracija slobodnih radikala raste sa stepenom ugljenisanja - objašnjava Thilo Hofmann, jedan od autora studije. Fokus naredne studije biće stavljen na posljedice po mikroorganizme i ekosistem.
 
Stručnjaci za požare u prirodi širom svijeta vrše ispitivanja o posljedicama požara na ekološke procese poput globalnog kruženja ugljika i erozije tla.

Ukupno 60 uzoraka iz deset različitih požara poslano je na analizu u Beč.
 
Rezultati studije objavljeni su u časopisu "Nature Communications Earth & Environment", saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!