[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/31\/bec12.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/31\/100x73\/bec12.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/31\/bec12.jpg","size":"468.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Beč - Broj noćenja u prvoj polovini 2019. godine porastao za skoro 10 posto

 U prvoj polovini godine Beč je ostvario 7.940.000 noćenja - što je porast za 9,9 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Prihod hotela i pansiona iznosio je 359,4 miliona eura što je porast za 23,5 posto. Sam mjesec juni, u kojem je ove godine održan najveći LGBTIQ festival "EuroPride", doprinio je rezultatu sa zabilježenih 1.548.000 noćenja (+ 6,1 posto).

Član gradske vlade za finansije, ekonomiju, digitalizaciju i međunarodna pitanja i predsjednik Turističke zajednice Beča Peter Hanke pojašnjava kako je turizam u Beču ostvario značajan prihod i broj noćenja zahvaljujući atrakciji Beča kao turističkoj destinaciji, ali prije svega i stalne posvećenosti bečkih turističkih kompanija i njihovih zaposlenika.

- Uspjeh turizma cijene i građani Beča: Devet od deset ispitanika kaže da imaju pozitivno mišljenje o turizmu u gradu. To vidim kao razlog za radost, ali istovremeno i misiju: Želimo daljnji razvoj turizma u gradu na održiv način kako bi Beč ostao poželjno turističko odredište, grad sa dobrim kvalitetom života i profitabilna poslovna lokacija, navodi Hanke. 

Do 2020. godine Beč želi, prema usvojenoj strategiji, da dostigne 18 miliona noćenja i milijardu eura prihoda od turizma, saopćio je Eurocomm PR - Ured Grada Beča u Sarajevu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!