[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/19\/l-b5b6faa56d7777d9d8928faf69aa5071.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/19\/100x73\/l-b5b6faa56d7777d9d8928faf69aa5071.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/19\/l-b5b6faa56d7777d9d8928faf69aa5071.jpg","size":"49.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Baier: Ljevica može odigrati ulogu u ispunjavanju kriterija zemalja zapadnog Balkana (VIDEO)

U intervjuu za European Newsroom, čiji je dio i Fena, kandidat Europske ljevice za čelnika Europske komisije Walter Baier istaknuo je kako Europska ljevica može imati konstruktivnu ulogu u ispunjavanju kriterija zemalja Zapadnog Balkana za pristupanje Europskoj uniji.

Baier je podsjetio na Kopenhagenske kriterije, koji su postavljeni 1993. godine kao osnovni uvjeti za pristupanje EU, naglašavajući važnost poštivanja ljudskih prava i vladavine prava.

- Dodao bih i poštivanje sindikalnih prava i radničkih prava. Mislim da Stranka europske ljevice, koja je u kontaktu s ljevičarskim snagama u različitim zemljama zapadnog Balkana, može odigrati konstruktivnu ulogu u stvaranju ovih uvjeta koji su postavljeni u kriterijima iz Kopenhagena – istaknuo je Baier.

Govoreći o ilegalnim migracijama, Baier je rekao da nijedna osoba nije ilegalna. Istaknuo je važnost usklađivanja politike azila i migracija s Deklaracijom o ljudskim pravima i Ženevskom konvencijom o azilu.

- To znači stvaranje ljudskih prava, adekvatnih procedura, što znači i davanje sigurnih puteva za Europsku uniju i pošten odnos prema ljudima koji ulaze na europsko tlo. Vjerujem da to mora biti u prvom planu – rekao je Baier, naglasivši važnost poboljšanja društvenih uvjeta u zemljama globalnog Juga kako bi se smanjila potreba za ilegalnim migracijama.

Također je kritizirao nedavno dogovoreni europski pakt o migracijama, tvrdeći da ukida pravo azila.

- Njime je propisano da ljudi koji dolaze na naše granice mogu biti zadržani mjesec dana. Pretpostavka je da zatočenje u jednom od kampova, na granicama, znači da se oni zapravo ne smatraju ljudima koji su već stupili na europsko tlo - podvukao je Baier.

Na kraju je poručio kako ne može biti kompromisa s mržnjom te da borba protiv krajnje desnice zahtijeva snažnu socijalnu politiku, poštivanje društvenih interesa radničke klase, oslobađanje od sigurnosnih prijetnji i ekološke transformacije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!