[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/03\/dzumhurtitle1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/03\/100x73\/dzumhurtitle1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/03\/dzumhurtitle1.jpg","size":"309.34","dimensions":{"width":770,"height":460}}]
POZITIVNA BIH

Backhand - forehand - winner

Uprkos odličnim rezultatima i nekim sjajnim mečevima, na prvu ATP titulu se čekalo do septembra ove godine kada se Džumiju posrećila Rusija gdje prvi trofej podiže u Sankt Peterburgu nakon trijumfa nad Fabijom Fogninijem u finalu turnira iz serije 250, da bi mjesec kasnije osvojio i Kup Kremlja u Moskvi

Dugo je Bosna i Hercegovina čekala vrhunskog igrača u tenisu, jednom od najpopularnijih sportova na svijetu. Da ima talenat i potencijal za sami vrh bijelog sporta, Damir Džumhur je pokazao ubrzo nakon što je zakoračio u svijet profesionalnog tenisa. Ipak, u pitanju je jedan od najskupljih sportova na svijetu za treniranje, a sa skromnim ulaganjima i podrškom put ka vrhu je bio dodatno otežan. Dugo se Damir mučio da napravi iskorak.

ATP LJESTVICA: Od jeseni 2009. godine kada ga je po prvi put „registrovala“ ATP ljestvica, negdje oko hiljadu i šesto neke pozicije, trebalo je 18 mjeseci da se oslobodi jedne decimale. U februaru 2011. upada u prvih 1.000. Jeste napredak, jeste uspjeh, ali daleko, daleko od mogućnosti. Ta 2011. će se ispostaviti najturbulentnijom, bar kada se radi o rankingu.

Damir do sredine godine opet ispada iz prvih hiljadu, ali i odličnim rezultatima u drugom dijelu godine, pravi impresivan napredak i kraj godine dočekuje na 339. mjestu. Na ulazak u top 100 igrača smo čekali do februara 2015., što je bio impresivan rezultat s obzirom na konkurenciju i globalnu popularnost bijelog sporta.

Uprkos odličnim rezultatima, i nekim sjajnim mečevima, na prvu ATP titulu se čekalo do septembra ove godine, kada se Džumiju posrećila Rusija gdje prvi trofej podiže u Sankt Peterburgu nakon trijumfa nad Fabijom Fogninijem, u finalu turnira iz serije 250, da bi mjesec kasnije osvojio i Kup Kremlja u Moskvi.

Damir je ovu godinu završio nastupom u Beču, turnirom iz serije ATP 500, a dan kasnije, dok su pakovali kofere u prijestolnici Austrije, kontaktirali smo Damirovog oca i člana tima Nerfida Nenu Džumhura.

USKORO NOVI TRENER: - Analizirajući ovu godinu Damir i tim su zadovoljni postignutim nastupima i rangom 30. igrača na ATP ljestvici. Moram istaći da je ovo ujedno i najuspješnija sezona za Damira. Dva osvojena turnira iz serije ATP 250 - St. Petersburg i Moskva (Rusija), finale Winston Salema (SAD), polufinale Los Cabos (Meksico), Shenzen (Kina), ATP 500 četvrtfinale Dubai (UAE), Memphis (SAD), os grand slamova osmina finala US Opena, pobjede nad igračima Top 10 (Wavrinka, Zverev). Sada slijedi odmor koji će iskoristiti kako bi sa što više energije ušao u pripreme za predstojeću sezonu. Što se tiče tima koji Damiru pomažu tu je kondicioni trener StrahinjaTomović i moja malenkost. Planiramo pojačati tim. U pregovorima smo sa par trenera tenisa koji bi se priključili u pripremnim periodom - kaže Neno Džumhur za magazin Start BiH, uz napomenu da će Damir u Sarajevo doći u narednih nekoliko dana.

SPORT MOTIVIŠE

Shodno pozitivnom ozračju koje karakteriše ovaj broj magazina Start BiH, iskoristili smo priliku da starijeg Džumhura pitamo šta smatra najpozitivnijim u BiH.

- Najpozitivnijim u BiH vidim sport koji nam donosi poruke optimizma i motivacije za mlade osobe - kaže Neno.

 

                                                                                                                   (z.č.)

Podijelite ovaj članak!